1056
Ακόμα και αστυνομικοί με πολιτικά διαδήλωσαν στη Γαλλία | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ημέρες (και νύχτες) Μάη ’68 στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2016, 19:47
Ακόμα και αστυνομικοί με πολιτικά διαδήλωσαν στη Γαλλία
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ημέρες (και νύχτες) Μάη ’68 στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2016, 19:47

 

Η Γαλλία ζει ημέρες Μάη ’68. Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι συγκεντρώσεις συζήτησης για τα εργασιακά ζητήματα στην πλατεία Δημοκρατίας (Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ) στο Παρίσι έχουν εξελιχθεί σε μαζικό κίνημα κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Επειτα από εβδομάδες διαμαρτυριών, εκατοντάδες διαδηλωτές, αλλά και αστυνομικοί, έχουν τραυματισθεί σε συγκρούσεις.

Την Τετάρτη ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε από διαδηλωτές στην πλατεία Δημοκρατίας. Οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό έσπευσαν να βγουν και είναι σώοι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, νωρίτερα, είχαν απωθήσει από την πλατεία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, περίπου 300 διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και «όλος ο κόσμος απεχθάνεται την αστυνομία». Εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση συνδικάτων των αστυνομικών για να καταγγείλουν «το μίσος εναντίον των αστυνομικών».

 Στον κύκλο των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου για την εργασιακή μεταρρύθμιση έχουν μπει όλα τα συνδικάτα. Απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια περιόρισαν την Τετάρτη στο μισό την κυκλοφορία των τρένων και προκάλεσαν τη ματαίωση δρομολογίων οχηματαγωγών προς τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο Ολάντ και την κυβέρνηση Βαλς να οπισθοχωρήσουν στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Το αυτοκίνητο της αστυνομίας που πυρπολήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Παρίσι, την Τετάρτη   REUTERS/Charles Platiau

Οι απεργίες στους σιδηροδρόμους, οι οποίες θα συνεχισθούν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, περιόρισαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας και intercity κατά 40% έως 50%, ενώ προκάλεσαν επίσης μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές και προαστιακές γραμμές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων SNCF.

Η εταιρεία οχηματαγωγών Brittany Ferries ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία, όπου οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς οδών που είχαν αρχίσει την Τρίτη, με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό αποθηκών διανομής καυσίμων και τροφίμων.

Ποιες είναι οι αλλαγές Ολάντ στη νομοθεσία

Η κινητοποίηση διεξάγεται εναντίον μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις του κ. Ολάντ έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές – αλλαγές στη νομοθεσία που έχουν στόχο να καταστήσουν ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Επεισόδια είχαν ξεσπάσει από το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι και σε άλλες 8 γαλλικές πόλεις, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του νέου εργασιακού νόμου.

2016-05-17T135445Z_1219344796_LR1EC5H12MYWD_RTRMADP_3_FRANCE-POLITICS-PROTESTS
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Le Monde, μέχρι τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ήδη είχαν συλληφθεί περίπου 40 άτομα σε διάφορες πόλεις (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Παρότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν απαγορεύσει σε ακτιβιστές να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις, που είχαν προκηρυχθεί για την Τρίτη, χιλιάδες πολιτών, από κάθε επαγγελματική ομάδα, χωρίς να ανήκουν σε συνδικάτα, κατέβηκαν για να διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης.

2016-05-17T064630Z_1306235749_LR1EC5H0IT8FD_RTRMADP_3_FRANCE-POLITICS-HOLLANDE
«Δεν θα υπαναχωρήσω», δήλωσε πριν από τις νέες διαδηλώσεις ο γάλλος πρόεδρος στο δίκτυο Europe 1 (REUTERS/Miguel Medina)

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί.

«Δεν θα υπαναχωρήσω, γιατί υπήρξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις που υπαναχώρησαν», δήλωσε πριν από τις νέες διαδηλώσεις ο γάλλος πρόεδρος στο δίκτυο Europe 1. «Αρκετά πια με τους ταραξίες», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει δώσει «οδηγίες» ώστε η «καταστολή» να μην εμποδίσει το δικαίωμα στη διαδήλωση.

Η Αστυνομία έριχνε διαρκώς μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Σοβαρά προβλήματα είχαν παρατηρηθεί και στο οδικό δίκτυο της χώρας, αφού οι οδηγοί φορτηγών να προχωρούν σε αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων. Την ίδια ώρα, η γαλλική αστυνομία απαγορεύει σε ακτιβιστές που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενες διαδηλώσεις – στις οποίες είχαν σημειωθεί επεισόδια – να συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις. 

Επτά συνδικάτα απηύθυναν κάλεσμα στους γάλλους πολίτες ζητώντας τους να κινητοποιηθούν ενάντια στο νόμο που προωθεί τον εργασιακό Μεσαίωνα και πέρασε από την πίσω πόρτα – με διάταγμα- η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Le Monde, μέχρι τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης ήδη είχαν συλληφθεί περίπου 40 άτομα σε διάφορες πόλεις.

Επεισόδια και στην πόλη Ρεν όταν αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την πορεία των διαδηλωτών προς τα μπλοκ τους στον περιφερειακό δρόμο. Ετσι, αφού τους εμπόδισαν να περάσουν μέσα από το πάρκινγκ και έπειτα το πάρκο, πολλοί διαδηλωτές άρχισαν να περνάνε μέσα από τα χωράφια. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Νάντη, Μασσαλία.

Φαίνεται πως οι νέοι ένιωσαν για τα καλά το αίσθημα της ανασφάλειας για το εργασιακό μέλλον και, μετά την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στις 31 Μαρτίου, γεννήθηκε στην «Πλατεία της Δημοκρατίας» το κίνημα «Νύχτα των Ορθίων». Εκτοτε, οι συγκεντρώσεις τους εξαπλώθηκαν ταχύτατα σε 60 πόλεις της Γαλλίας. Αρχικά οι διαδηλωτές ήταν μαθητές και φοιτητές εναντίον της μεταρρύθμισης στον τομέα εργασίας. Στη συνέχεια όμως τα θέματα διευρύνθηκαν. Σε μικρές ομάδες οι συζητήσεις στρέφονται στο διαβόητο σκάνδαλο με τα Panama Papers, τη νομοθεσία για τις ιερόδουλες και την κλιματική αλλαγή. Θυμίζουν εν πολλοίς αντίστοιχες διαμαρτυρίες των Αγανακτισμένων σε Ελλάδα και Ισπανία. Δεν υπάρχει αρχηγός, κομματικό πρόγραμμα ή χάρτα γενικών αρχών, κοινός παρονομαστής η δυσαρέσκεια και η οργή κατά του πολιτικού συστήματος στη Γαλλία.

Οπως γράφει η Liberation, στις 14 Ιουνίου το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία, αυτή τη φορά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, επιβίωσε της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί από την δεξιά αντιπολίτευση, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αγνοήσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις των γάλλων πολιτών και να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, επιβάλλοντας με διάταγμα την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Tο γεγονός, όμως, ότι δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση αποκλιμάκωσης των απεργιών και των διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου, υποδηλώνει ότι ενισχύεται η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αντιτίθενται τρεις στους τέσσερις πολίτες, σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...