978
Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Φράνκλιν Γκονσάλες (αριστερά) σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα | .

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας και οι πολιτικοί τριγμοί σε… ροζ φόντο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2016, 14:05
Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Φράνκλιν Γκονσάλες (αριστερά) σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα
|.

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας και οι πολιτικοί τριγμοί σε… ροζ φόντο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2016, 14:05

Το ζήτημα είναι φλέγον. Και σε πολλές άλλες χώρες θα κυριαρχούσε στη δημόσια συζήτηση. Αλλά το βασικότερο είναι ότι θα είχε κινηθεί η Δικαιοσύνη ή οι ανεξάρτητες Αρχές που ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν και να προασπίζουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα.

Και όταν η υπόθεση περιλαμβάνει διπλωμάτες αλλά ακόμη και πρωθυπουργούς, τότε το όλο ζήτημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Βαρύτητα που αγγίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν εξηγήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία ζητά εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα και ζητά «να απαντήσει, αν συγκάλυψε μία υπόθεση που εκθέτει τη χώρα, για να μην πληγωθεί το γόητρο» της Αριστεράς. «Αυτός είναι ο σεβασμός του κ. Τσίπρα για τις εργαζόμενες γυναίκες;», αναρωτιέται η Συγγρού. Στο μεταξύ, η Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook παραιτήσεις: «Τι; Ακόμη δεν έχει παραιτηθεί η άτεγκτη σε θέματα προστασίας των γυναικών, Γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα,που αυτά τα “παλιοκόριτσα”, όχι μόνον δεν έπραξαν, όπως η ίδια, το κομματικό τους καθήκον χάριν της μπολιβαρινής επανάστασης και δεν του “κάθησαν”, του πρέσβη, όχι μόνον εξέθεσαν την ηθική υπεροχή του αφεντικού της, κ. Τσίπρα, αλλά κάρφωσαν και το θέμα στην Αντζελα Δημητρίου! Αυτό κι αν είναι πλήγμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για ανήθικη παρέμβαση Τσίπρα. «Είναι μια στάση απαράδεκτη, ουσιαστικά συγκάλυψης σκανδάλου για μικροπολιτικούς λόγους». Μάλιστα, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πως «αυτό δεν είναι ηθική, δεν είναι Αριστερά» και πως «θυμίζει τις πιο στυγνές εποχές καταπίεσης των γυναικών από τη συντήρηση».

Τι απαντά το Μαξίμου

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το «Πρώτο Θέμα» κυκλοφόρησε με αποκλειστικό θέμα για τις καταγγελίες που υπάρχουν σε βάρος του Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες. Ο Γκονσάλες το 2012 ήρθε στην Ελλάδα ως νέος πρεσβευτής της Βενεζούελας στην Αθήνα. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ασχολήθηκε μόνο με διπλωματικά ζητήματα, αφού με βάση τα όσα του καταλογίζουν επώνυμα πέντε γυναίκες εκμεταλλευόταν τη θέση του και το αξίωμά του για να ικανοποιεί τις σεξουαλικές ορέξεις του. 

Πέντε γυναίκες κατήγγειλαν πως είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον Γκονσάλες, ενώ μέσα στις καταγγελίες βρίσκεται και μία την οποία φέρεται να έχει κάνει κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το ζουμί είναι αλλού…

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δείχνει να ήταν ενήμερος για το θέμα, αλλά φαίνεται πως είχε και ανάμειξη. Οχι παρενοχλώντας ο ίδιος κάποιον. Αλλά στέλνοντας επιστολή (ως μη όφειλε λόγω μη θεσμικού ρόλου) στον Νικολάς Μαδούρο για τη… σιωπηρή διευθέτηση του ζητήματος.

Ο Γκονζάλες ζήτησε από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να απολύσει τις γυναίκες υπαλλήλους που τον είχαν καταγγείλει. Ο νέος πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Αθήνα απέλυσε πριν από λίγους μήνες τις τέσσερις από τις πέντε υπαλλήλους

Ο Γκονσάλες, σύμφωνα με το περιεχόμενο των καταγγελιών, κατηγορείται ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποίησε ακόμα και βία για να πετύχει τους σκοπούς του, ενώ φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μία από τις εργαζόμενες μέσα στην πρεσβευτική κατοικία. Η εν λόγω υπάλληλος, όπως περιγράφεται στην καταγγελία της, αναγκάστηκε να παλέψει μαζί του για να γλιτώσει τη σεξουαλική κακοποίηση τελευταία στιγμή. Ωστόσο, παρά τις καταγγελίες των υπαλλήλων της πρεσβείας, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ενώ ο αυστηρός πρέσβης φέρεται να απείλησε τα θύματά του ότι αν ξαναμιλήσουν θα χάσουν τη δουλειά τους. Θεωρείται ότι τις λάγνες εκρήξεις του πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα τις είχαν αντιληφθεί ή τουλάχιστον τις υποψιάζονταν κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέπτονταν εκείνη την περίοδο την πρεσβεία.

Τον Ιανουάριο του 2013 ο Γκονσάλες εκλήθη για εξηγήσεις στο Καράκας. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Νικολάς Μαδούρο αλλά και με τον Τεμίρ Πόρας, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ωστόσο, παρά τις καταγγελίες, που μάλιστα διατυπώθηκαν εγγράφως, λίγες μέρες μετά ο Γκονσάλες επέστρεψε ατιμώρητος στην Αθήνα έχοντας το πράσινο φως από την κυβέρνηση του Μαδούρο να συνεχίσει ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Βενεζουέλας στην Αθήνα

Οι εκδικητικές απολύσεις

Με βάση τα όσα υπογράφει ο Ιάσoνας Πιπίνης στο «Πρώτο Θέμα», ο Γκονζάλες ζήτησε από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να απολύσει τις γυναίκες υπαλλήλους που τον είχαν καταγγείλει. Ο νέος πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της πρεσβείας το καλοκαίρι του 2013, απέλυσε πριν από λίγους μήνες, το φθινόπωρο του 2015, τις τέσσερις από τις πέντε υπαλλήλους που φέρεται να υπέστησαν τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση από τον προκάτοχό του. Η μοναδική υπάλληλος που κατήγγειλε μεν το συμβάν αλλά συνεχίζει να έχει τη δουλειά της είναι η κόρη πρώην υπουργού της ελληνικής κυβέρνησης και τέως στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίφημη επιστολή Τσίπρα

«Τέλος, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», έγραφε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Νίκολας Μαδούρο.

ven03

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...