601
| SOOC/CreativeProtagon

Η μαντήλα που ξάφνιασε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2016, 17:52

Η μαντήλα που ξάφνιασε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2016, 17:52

Τη λένε Αγια Ιμπραήμ, έχει καταγωγή από την Αίγυπτο και φοιτά στο 41ο Λύκειο Αθηνών, στα Σεπόλια.

Είναι η μαθήτρια που έκλεψε τη φετινή παράσταση στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου, η οποία έγινε το πρωί της Πέμπτης, στο Σύνταγμα.

Η επιλογή της να παρελάσει με μαντήλα στο κεφάλι ήταν αρκετή για να προκαλέσει σχόλια επί σχολίων και να πυροδοτήσει διάλογο με λογής-λογής επιχειρήματα. Και δεν ήταν μόνο το άνω μέρος του σώματός της που τράβηξε τα βλέμματα, αλλά και το κάτω, αφού η φούστα της δεν ήταν μπλε και πάνω από το γόνατο, όπως αυτές των υπολοίπων συμμαθητριών της. Αλλά ήταν μαύρη και έφτανε μέχρι και τον αστράγαλό της.

Η ίδια η μαθήτρια αποκάλυψε πως ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε παρέλαση και πως ένιωσε πολύ όμορφα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη της Επανάστασης του 1821. «Είναι μια ημέρα υπερηφάνειας για την Ελλάδα και εγώ συμμετέχω ως παραστάτις και νιώθω πολύ ωραία», τόνισε χαρακτηριστικά η Αγια Ιμπραήμ.

Μάλιστα, η μαθήτρια του 41ου Λυκείου τοποθετήθηκε και για το Προσφυγικό και τόνισε πως πιστεύει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να γίνονται δεκτοί με αγάπη και συμπόνια.

Μιλώντας στο Mega, η μαθήτρια εξήγησε: «Ο καθένας θα πρέπει να σέβεται τον άλλον. Να τον αγαπά. Να τον αποδέχεται έτσι όπως είναι, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Πιστεύω ότι έτσι θα ζούμε καλύτερα».

Στην πρώτη γραμμή της παρέλασης την έφεραν οι σχολικές της επιδόσεις. Έχει καταφέρει να είναι στους πρώτους χωρίς κανένα φροντιστήριο και θέλει να γίνει οδοντίατρος. «Είχα βγάλει πέρυσι 19,7. Είμαι η δεύτερη στο τμήμα μου και έτσι με διάλεξαν για παρέλαση. Στην αρχή ντρεπόμουν. Δεν ήθελα. Γι’ αυτό και στις 28 Οκτωβρίου δεν πήγα» είπε.

Την Άγια προέτρεψε να συμμετάσχει στην παρέλαση η αδελφή της, η 16χρονη Ασμά, επίσης αριστούχος μαθήτρια στην Α’ Λυκείου του ίδιου σχολείου, που ήθελε κι εκείνη με αυτόν τον τρόπο να ακουστεί ότι καμία θρησκεία δεν μπορεί να σημαίνει μίσος και τρομοκρατία.

«Εγώ της είπα να πάει, αλλά ντρεπόταν. Δεν ήθελε να εμφανισθεί στην τηλεόραση. Φοβόταν. Επειδή οι περισσότεροι πιστεύουν πως όσο είναι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες και δεν είναι καθόλου καλοί», λέει η Ασμά, για να συμπληρώσει με έμφαση η 18χρονη Άγια: «Για μας η θρησκεία δεν λέει να σκοτώσουμε. Καμία θρησκεία δεν λέει κάτι τέτοιο».

Όσο για τη μητέρα της Άγιας, Αφαφ Ιμπραήμ, εξέφρασε μιλώντας επίσης στο Mega τη χαρά και την υπερηφάνεια της για τη συμμετοχή της κόρης της στην παρέλαση. «Είμαι χαρούμενη που έκανε παρέλαση, διότι αυτό δείχνει ότι είναι καλή μαθήτρια και επειδή είναι ημέρα απελευθέρωσης της Ελλάδας, την οποία γιορτάζουμε όλοι» είπε.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η εμφάνιση ενός μαθητή ή μιας μαθήτριας σε παρέλαση εθνικής επετείου προκαλεί συζητήσεις – είχαν προηγηθεί αντεγκλήσεις για τους αλλοδαπούς σημαιοφόρους, για το μήκος της φούστας των κοριτσιών, για τα σκουλαρίκια ή τα ξυρισμένα κεφάλια των αγοριών ή και για μια μούτζα προς τους επισήμους.

Αυτή όμως είναι μια απολύτως ξεχωριστή περίπτωση καθώς η παρουσία της Ιμπραήμ με τη μαντήλα στο Σύνταγμα σημειώνεται σε μια εποχή κατά την οποία ο ρόλος του μουσουλμανικού στοιχείου στην Ευρώπη έχει αναδειχθεί σε ένα ευαίσθητο ζήτημα για πολλές κοινωνίες.

H δημόσια συζήτηση για την εμφάνιση της μαθήτριας στην κεντρική μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου έχει αρχίσει. Και έχει αρχίσει για τα καλά και διεξάγεται και στο protagon.

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης παίρνει θέση και τονίζει ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί στη μαθήτρια να παρελάσει με τον τρόπο που τελικά παρέλασε. Διαβάστε εδώ τους λόγους πίσω από το σκεπτικό του.

Ο Τάκης Καραγιάννης θεωρεί πως καλώς έγινε ό,τι έγινε αφού έτσι αποθεώνεται η πολυπολιτισμικότητα και στέλνεται ένα ξεχωριστό μήνυμα προς το εκπαιδευτικό σύστημα που υπολειτουργεί. Διαβάστε εδώ ποιο είναι αυτό το μήνυμα.

Εσείς; Τι πιστεύετε; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...