503
Μαντσίνι και Βιάλι: επενδυτές των Παρθένων Νήσων | REUTERS/ CreativeProtagon

Pandora Papers: Μαντσίνι και Βιάλι έβαζαν γκολ σε… «παραδείσους»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 20:01
Μαντσίνι και Βιάλι: επενδυτές των Παρθένων Νήσων
|REUTERS/ CreativeProtagon

Pandora Papers: Μαντσίνι και Βιάλι έβαζαν γκολ σε… «παραδείσους»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 20:01

Ως φαίνεται, υπεράκτιοι φορολογικοί «παράδεισοι» δεν υπάρχουν μόνο για τους πολιτικούς, αλλά και για τους ποδοσφαιριστές. Τα γνωστά έγγραφα Pandora Papers δείχνουν ότι και οι παλαιοί αστέρες του ιταλικού ποδοσφαίρου και νυν προπονητές της «Σκουάντρα ατζούρα», οι Ρομπέρτο Μαντσίνι, 56 ετών, και Τζανλούκα Βιάλι, 57 ετών, είχαν εναποθέσει κεφάλαια και ελπίδες στον «παράδεισο» των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Ο μεν Μαντσίνι υπήρξε μέτοχος της Bastian Assett Holdings, εταιρείας που λειτουργούσε στο κρατίδιο της Καραϊβικής από τον Απρίλιο του 2008 και στην οποία κατέληξε μεγάλο μέρος των εισοδημάτων του. Ο δε Βιάλι ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Crewborn Holdings. Τα άβολα για τους δύο φίλους νέα ήλθαν παραμονές του αγώνα μεταξύ της Ιταλίας και του Βελγίου για την τρίτη θέση του Nations League.

Οι ντρίμπλες του χρήματος

Τον Μάιο του 2008 ο Μαντσίνι εγκατέλειψε τον πάγκο της Ιντερ αφού έλαβε 8 εκατ. ευρώ. Τον επόμενο Νοέμβριο η υπεράκτια εταιρεία του Mαντσίνι αγόρασε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο Piaggio P180 πληρώνοντας 6 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2009 έγινε μία αξιοπρόσεχτη μεταφορά κεφαλαίων. Η εταιρεία του πήρε δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ από την ελβετική επιχείρηση οικονομικών συμβουλών Sg Equipment Finance Schweiz, με εγγύηση τις μετοχές της Bastian αλλά και την κυριότητα του αεροσκάφους.

Τον Νοέμβριο του 2009 ο Mαντσίνι ανέλαβε και πάλι την πλήρη κυριότητα των μετοχών. Εναν μήνα αργότερα έγινε προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι. Και τον Δεκέμβριο του 2009 έγραψε στην επενδυτική εταιρεία Fidor-Fiduciaria Orefici του Μιλάνου δηλώνοντας ότι ζητεί επιστροφή των κεφαλαίων του στην Ιταλία βάσει του νόμου Μπερλουσκόνι που επέτρεπε την παλιννόστηση των χρημάτων με πολύ χαμηλή φορολόγηση: φόρος 5% στη συνολική ονομαστική αξία τους. Στις Παρθένους και στην offshore ξέμεινε το αεροπλάνο, το οποίο και πουλήθηκε το 2011 ώστε να εκκαθαριστεί η Bastian.

Πάσες, καραμπόλες και σουτ

Ο Βιάλι ανακάλυψε τις Παρθένους πριν από τον φίλο του. Το 1998 ίδρυσε εκεί την εταιρεία Crewborne Holdings Limited, ενώ μία άλλη εταιρεία, η Belvedere Investments Limited, έπαιξε τον ρόλο του καταπιστευματοδόχου. Τα κεφάλαια του παίκτη που κατέληξαν εκεί προήλθαν από τις απολαβές του στις διάφορες ομάδες όπου έβγαλε το… παντεσπάνι του και από οικονομίες, όπως λένε τα Pandora Papers. Την περίοδο μεταξύ 2008 και 2013 συνέβησαν περίεργα πράγματα. Η Crewborne πήρε πολλά και άτοκα δάνεια, που κυμαίνονται από 319.000 ευρώ το 2009 και φθάνουν στα 4,1 εκατ. ευρώ το 2012. Από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα που εισέρρευσαν στην offshore; Μα, από την Belvedere!…

Από τα λεφτά αυτά χρηματοδοτήθηκε μία επιχείρηση στον πορτογαλικό φορολογικό «παράδεισο» Μαδέρα. Αυτή η εταιρεία δεν ήταν του Βιάλι αλλά ενός φίλου του ο οποίος ήταν και ο κύριος μέτοχός της. Η Crewborne εκκαθαρίστηκε το 2017, όχι όμως προτού ο Βιάλι επενδύσει στο ταμείο BC European Capital VIII Fund, το οποίο διαχειρίζεται η BC Partners of London. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2021, δημιουργήθηκε μια κοινοπραξία που προσπάθησε να αγοράσει την Iντερ από την κινεζική Suning. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με τον Βιάλι και τον Φάουστο Τζανέτον, πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs και της Morgan Stanley. Οι δυο τους είχαν ιδρύσει και την πλατφόρμα «Tifosy» που μάζευε χρήμα «υποστηρικτών». Το BC European Capital VIII Fund είχε προσχωρήσει στην εταιρεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...