220
Καταστήμτα λειτουργούν μόνο με ένα φακό στην βυθισμένη στο σκοτάδι Βηρυτίο, στις 8 Οκτωβρίου | REUTERS/Mohamed Azakir

Μπλακάουτ διαρκείας λόγω έλλειψης καυσίμων στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 19:52
Καταστήμτα λειτουργούν μόνο με ένα φακό στην βυθισμένη στο σκοτάδι Βηρυτίο, στις 8 Οκτωβρίου
|REUTERS/Mohamed Azakir

Μπλακάουτ διαρκείας λόγω έλλειψης καυσίμων στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 19:52

Μια χώρα βυθισμένη στο σκοτάδι γιατί τα δύο βασικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας δεν έχουν καύσιμα για να λειτουργήσουν είναι ο Λίβανος, το ηλεκτρικό δίκτυο του οποίου κατέρρευσε το Σάββατο.

Το εθνικό μπλακάουτ, όπως ανέφερε ο Guardian, θα κρατήσει τουλάχιστον δύο ημέρες ή ίσως και περισσότερο.

Γεννήτριες υπάρχουν, αλλά με την αυξημένη ζήτηση δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν, βάζοντας σε κίνδυνο κρίσιμους τομείς όπως η υγεία.

Είναι το τελευταίο επεισόδιο στην κρίση που εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες όπου οι πολύωρες διακοπές (συνήθως από τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί) ήταν καθημερινό φαινόμενο. Αλλά και μια οδυνηρή ένδειξη ότι οι υποδομές του Λιβάνου και το τραπεζικό του σύστημα είναι υπό κατάρρευση, όπως και το νόμισμα.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευτεί και πολλοί Λιβανέζοι είναι αδύνατον να αγοράσουν ακόμη και μικρές ποσότητες πετρελαίου. Η κατάσταση είναι εκρηκτική διότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή πολύ κοντά σε αυτό και υποφέρουν από συνεχείς και παρατεταμένες ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 ήταν μοιραίο χτύπημα στην παραπαίουσα χώρα. Όχι μόνο προκάλεσε επισιτιστικό πρόβλημα, αλλά κατέστρεψε και την αίθουσα ελέγχου του υπουργείου ηλεκτρισμού το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Από τότε το κτίριο είναι ερειπωμένο και η έρευνα για τα αίτια της έκρηξης – κυριολεκτικά και μεταφορικά – είναι στο σκοτάδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...