173
Τα σημάδια της καταστροφής ήταν για μήνες έντονα στο νησί, όπως δείχνει αυτή η φωτογραφία από τον Ιανουάριο | REUTERS/Alvin Baez/File Photo

Παραδοχή-σοκ του Πουέρτο Ρίκο: Οι νεκροί του τυφώνα «Μαρία» δεν ήταν 64 αλλά… 1.427!

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 08:35
Τα σημάδια της καταστροφής ήταν για μήνες έντονα στο νησί, όπως δείχνει αυτή η φωτογραφία από τον Ιανουάριο
|REUTERS/Alvin Baez/File Photo

Παραδοχή-σοκ του Πουέρτο Ρίκο: Οι νεκροί του τυφώνα «Μαρία» δεν ήταν 64 αλλά… 1.427!

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 08:35

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το πέρασμα του τυφώνα «Μαρία» που τον Σεπτέμβριο του 2017 σάρωσε το Πουέρτο Ρίκο, η κυβέρνηση του νησιού παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πάνω από 20 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είχε ανακοινωθεί.

Αντί για τους 64 νεκρούς του επίσημου απολογισμού, γίνεται πλέον η παραδοχή ότι πέθαναν 1.427 άνθρωποι!

Ο αριθμός υπάρχει στο προσχέδιο έκθεσης προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ με την οποία το Πουέρτο Ρίκο αιτείται βοήθεια 139 δισ. δολαρίων για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Αν και υπήρχαν πολλές υποψίες ότι το μέγεθος της καταστροφής ήταν σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί, είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίσημα λόγος για τόσα πολλά θύματα.

Παρά ταύτα, ακόμη και αυτός δεν είναι οριστικός απολογισμός αλλά «ρεαλιστική εκτίμηση» όσο εκκρεμεί έκθεση για την καταστροφή.

Το BBC σημειώνει ότι ειδικοί ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον απολογισμό και μιλούν ακόμη και για 4.600 νεκρούς.

Πέρα από τον βαρύτατο φόρο σε ανθρώπινες ζωές, από το πέραμα του «Μαρία» τον Σεπτέμβριο του 2017 σαρώθηκαν οι υποδομές του νησιού. Μέχρι σήμερα μάλιστα υπάρχουν κάτοικοι που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.