455
6 Ιανουαρίου 2021, Ίλιον, Αττικής. Πλήθος πιστών στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κατά τα άλλα επιδημία... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ποια απαγόρευση; Ουρές πιστών στις εκκλησίες για τον αγιασμό των Θεοφανίων!

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 11:52
6 Ιανουαρίου 2021, Ίλιον, Αττικής. Πλήθος πιστών στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κατά τα άλλα επιδημία...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ποια απαγόρευση; Ουρές πιστών στις εκκλησίες για τον αγιασμό των Θεοφανίων!

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 11:52

Αγνοώντας επιδεικτικά τους νόμους, την κυβέρνηση και τα προστατευτικά μέτρα για τον κορονοϊό, που είχαν ανακοινωθεί στις 2 Ιανουαρίου και προέβλεπαν κλειστές τις εκκλησίες για τον κόσμο τα Θεοφάνια σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς της Covid-19, πολλοί ιεράρχες άνοιξαν τους ναούς τα ξημερώματα της Τετάρτης και επέτρεψαν στους πιστούς να παρακολουθήσουν τη λειτουργία.

Οπως εξάλλου είχε ανακοινώσει η Ιερά Σύνοδος, οι εκκλησίες ακολούθησαν τα μέτρα των Χριστουγέννων με περιορισμένο αριθμό πιστών σε κάθε ναό, ανάλογα με τα τετραγωνικά, κάτι όμως που η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει, διαμηνύοντας μάλιστα ότι «ο νόμος ισχύει για όλους». Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει για όλους.

Παρά το προσωπικό αίτημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (εδώ) να αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της απέναντι στην πανδημία, ο ιεράρχης έκανε απλώς… μισό βήμα αποδεχόμενος (εδώ) να μη γίνει δημόσιος αγιασμός υδάτων, αλλά όχι και να κλείσουν οι ναοί, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα; Μετά τη λειτουργία, που ολοκληρώθηκε στις 8.30 το πρωί, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές έξω από πολλές εκκλησίες με πιστούς που ήθελαν να πάρουν τα μπουκαλάκια με τον αγιασμό.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ουρές έξω από τους ναούς ήταν μεγάλες χωρίς την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, κάτι που ανησύχησε τους ειδικούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, χαρακτήρισε τις εικόνες «πάρα πολύ ανησυχητικές» και τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».

Αστυνομικοί έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών (INTIMENEWS)
Εξω από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα (INTIMENEWS)
Εξω και από την εκκλησία της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά (INTIMENEWS)

Η ΕΛ.ΑΣ που, σε μια ακροβασία εφαρμογής του νόμου, είχε ανακοινώσει μέτρα «ήπιας αστυνόμευσης», βρισκόταν διακριτικά έξω από εκατοντάδες ναούς σε όλη τη χώρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί και Λιμενικό περιπολούσαν στο μέτωπο της Παραλίας, μην τυχόν και επιχειρήσουν κάποιοι «θερμόαιμοι» να ρίξουν τον σταυρό στον Θερμαϊκό παρά την απαγόρευση. Τελικά, παρά την αστυνόμευση, κάποια άτομα κατάφεραν να ρίξουν τον σταυρό και η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...