711
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ορκωμοσία των νέων υπουργών. Μια σχέση που δυσκόλεψε | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Να αναλάβετε τις ευθύνες σας, για να πάνε τα παιδιά σχολείο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 13:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/01/2020, 14:20
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ορκωμοσία των νέων υπουργών. Μια σχέση που δυσκόλεψε
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Να αναλάβετε τις ευθύνες σας, για να πάνε τα παιδιά σχολείο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 13:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/01/2020, 14:20

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Για μισή ώρα και στο περιθώριο των ορκωμοσιών του πρώτου γκρουπ νέων υπουργών και αναπληρωτών υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο (εδώ). Μια συνάντηση που έγινε στη σκιά της απαγόρευσης τελετών ανήμερα των Θεοφανίων, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού, και της επακόλουθης αντίδρασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία κήρυξε ανένδοτο (εδώ) αρνούμενη τα μέτρα.

Ηταν μια συνάντηση που επιβεβαίωσε το πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης απαίτησε από την Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να γίνει αρωγός στον κοινό αγώνα, χωρίς όμως να υπαναχωρεί από την απόφασή του να μείνουν κλειστοί οι ναοί. Αν είχε υπάρξει θετική ανταπόκριση από τον κ. Ιερώνυμο θα το είχαμε μάθει…

Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος είχαν πρώτα μια σύντομη συνομιλία μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας του πρώτου γκρουπ (καθώς ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέστη στις δύο επόμενες) και λίγα λεπτά αργότερα σχηματίστηκε ένα «πηγαδάκι» γύρω τους.

Αργότερα συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν.

Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Alpha, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας έγινε, συμπληρώνοντας ότι περισσότερα για το ζήτημα αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός της ημέρας.

«Σκεφτείτε τα παιδιά»

Λίγο αργότερα εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο να συνδράμει η Εκκλησία στην προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποκατασταθεί η εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος των παιδιών. Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού ήταν η εξής:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της Κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα».

Από την πλευρά της η κυρία Πελώνη επέμεινε πως η στάση της κυβέρνησης είναι αυτή του διαλόγου και όχι της επιβολής. «Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θα αναθεωρήσει τη στάση της» είπε για να συμπληρώσει: «Καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία».

Οπως εξήγησε, ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προϊσχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι’ αυτό το σκοπό.

Ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων, υπενθύμισε, έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας.

Λειτουργίες με… ραντεβού

Ολα αυτά όμως σημειώθηκαν την ώρα που ιεράρχες ετοιμάζονται για λειτουργίες με… ραντεβού!

Σε ανακοίνωση του για τον τρόπο εκκλησιασμού την ημέρα των Θεοφανίων, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ενημέρωσε τους πιστούς ότι θα πρέπει πρώτα να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού για να προσέλθουν στους ναούς.

«Παρακαλούνται οι πιστοί που επιθυμούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής των Θεοφανίων να τηλεφωνήσουν εγκαίρως στους ιερούς ναούς για να γνωρίζουν ακριβώς την ώρα εκκλησιασμού τους, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και κάθε ταλαιπωρία»,  αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Οπως μάλιστα διευκρινίζει, ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων θα τελεστούν από τρεις Ιερές Ακολουθίες με την παρουσία 25 πιστών σε τέσσερις ιερούς ναούς, με αντιστοιχία ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα και ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Οι Ακολουθίες θα τελεστούν τις ώρες: 07.30 – 08.30, 08.30 – 09.30, 09.30 – 10.30.

Στο τέλος κάθε Ακολουθίας, σημειώνεται, οι πιστοί κατά την έξοδο μπορούν να λαμβάνουν το αντίδωρο αλλά και αγιασμό σε ειδικό φιαλίδιο, το οποίο θα έχουν ετοιμάσει οι ιερείς από την παραμονή της εορτής.

Είναι προφανές ότι αν τελικά υλοποιηθεί η εν λόγω περιγραφή της ανακοίνωσης, ο αριθμός των πιστών που θα συγκεντρωθεί ουδεμία σχέση θα έχει με τα υποτιθέμενα αυστηρά μέτρα lockdown που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση έως τις 11 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...