335
Γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές της Ουγγαρίας στις κάλπες για το ξενοφοβικό δημοψήφισμα | REUTERS/Bernadett Szabo

Η αποχή ακυρώνει τα «σταλινικά» ποσοστά κατά των προσφύγων στην Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 23:46
Γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές της Ουγγαρίας στις κάλπες για το ξενοφοβικό δημοψήφισμα
|REUTERS/Bernadett Szabo

Η αποχή ακυρώνει τα «σταλινικά» ποσοστά κατά των προσφύγων στην Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 23:46

Το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για την εγκατάσταση ή μή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα έχει αναγγελθεί εδώ και καιρό, από τις αρχές Φεβρουαρίου. Ηταν στην ουσία η «απάντηση» της Βουδαπέστης στην απόφαση των Βρυξελλών σχετικά με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για κατανομή των προσφύγων στα εδάφη των κρατών-μελών. Ο ουγγρικός λαός μίλησε. Αλλά ευτυχώς η απόφασή του δεν θα ακουστεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που ψήφισαν την Κυριακή (2/10) απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο, όπως ακριβώς είχε προτρέψει ο ξενοφοβικός πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν. Ωστόσο το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες -της τάξης του 45%- δεν είναι επαρκές προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία, σύμφωνα με τα exit polls.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) και ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Ορμπαν, Fidesz, ανακοίνωσαν τη νίκη τους, καθώς το 98% των Ούγγρων, δηλαδή περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες, απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων! Μιλάμε για σταλινικά ποσοστά…

Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε το μίνιμουμ συμμετοχής, δηλαδή το 50%, προκειμένου το δημοψήφισμα να κριθεί έγκυρο. Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Ορμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) μόλις το 30,66% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει και οι αναλυτές προεξοφλούσαν ότι το ποσοστό προσέλευσης δεν θα ανέλθει στο απαιτούμενο 50%.

Αν κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία, ελαττώνονται οι δυνατότητες του Ορμπαν να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική. «Νομίζω ότι η συμμετοχή θα ανέλθει σε περίπου 40%, αυτό συνιστά ένα φιάσκο για τον Βίκτορ Ορμπαν και την Κυβέρνηση», δήλωσε ο Αττίλα Γιούχαζ, αναλυτής του think tank Political Capital.

2016-10-02T071753Z_970951517_S1BEUEPPOBAA_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-HUNGARY-REFERENDUM
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν μπροστά στην κάλπη (REUTERS/Bernadett Szabo)

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μετά την ψήφο του, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι θα βρεθεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Και θα προσπαθήσω, με την βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίος δεν θέλουμε να ζούμε μαζί», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...