327
Ορειβάτης κρατά με δέος τον εξοπλισμό του Μπράντφορντ Γουόσμπερν που ανακαλύφθηκε σε παγετώνα | Facebook

Ορειβάτες βρήκαν 85 χρόνια μετά, τη φωτογραφική μηχανή διάσημου εξερευνητή

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 17:59
Ορειβάτης κρατά με δέος τον εξοπλισμό του Μπράντφορντ Γουόσμπερν που ανακαλύφθηκε σε παγετώνα
|Facebook

Ορειβάτες βρήκαν 85 χρόνια μετά, τη φωτογραφική μηχανή διάσημου εξερευνητή

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 17:59

Οι φωτογραφικές κάμερες και ο εξοπλισμός του Μπράντφορντ Γουόσμπερν, ενός διάσημου αμερικανού εξερευνητή και φωτογράφου βρέθηκαν 85 χρόνια μετά, αφού ο αλπινιστής τίς εγκατέλειψε το 1937 σε έναν παγετώνα στην περιοχή Γιούκον, στα σύνορα με την Αλάσκα.

Την περασμένη άνοιξη ορειβάτες «ξεκίνησαν μια απαράμιλλη αποστολή: να εντοπίσουν ένα απίστευτο κομμάτι της Ιστορίας», ανέφερε η Οργάνωση Parcs Canada σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Η ομάδα που συγκροτήθηκε από την εταιρία που ειδικεύεται στην παραγωγή βίντεο για extreme sports «Teton Gravity Research», ταξίδεψε στο εθνικό πάρκο Κλουάνε στο Γιούκον με αποστολή να ανακαλύψει την κρυψώνα, όπου βρίσκονταν οι κάμερες και ο ορειβατικός εξοπλισμός του Γουόσμπερν.

Ο αλπινιστής, φωτογράφος και χαρτογράφος Μπράντφορντ Γουόσμπερν διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Επιστημών της Βοστώνης το οποίο είχε ιδρύσει. Πέθανε το 2007.

Η φωτογραφική μηχανή του Μπράντφορντ Γουόσμπερν όπως βρέθηκε μετά από 85 χρόνια από την ομάδα της «Teton Gravity Research» / Facebook
Μέλος της «Teton Gravity Research» στο σημείο που βρέθηκε ο εξοπλισμός του Γουόσμπερν / Facebook
Το πώς έμοιαζαν τα βουνά πριν από 85 χρόνια βρέθηκε στη φωτογραφική μηχανή του αμερικανού αλπινιστή / Facebook

«Θαμμένη στον πάγο από το 1937, αυτή η κρυψώνα περιείχε τρεις μοναδικές φωτογραφικές μηχανές με φωτογραφίες από το πώς έμοιαζαν αυτά τα βουνά πριν από 85 χρόνια», ανέφερε η Teton Gravity Research στο Facebook.

Το 1937 ο Γουόσμπερν βρισκόταν σε μια αποστολή με άλλους τρεις ορειβάτες, επιχειρώντας την ανάβαση στο Ορος Λουκανία (5.226 μέτρα), την τρίτη ψηλότερη κορυφή του Καναδά, η οποία ήταν τότε η ψηλότερη κορυφή στην οποία είχε αναρριχηθεί ποτέ άνθρωπος στη Βόρεια Αμερική.

Αντιμέτωποι στην κατάβαση με ακραίες συνθήκες, ο Μπράντφορντ Γουόσμπερν και ένας άλλος αμερικανός ορειβάτης, ο Ρόμπερτ Μπέιτς, αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τα πράγματά τους, εγκαταλείποντας φωτογραφικές μηχανές και ορειβατικό εξοπλισμό που δεκαετίες αργότερα, αποτελούν θησαυρό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...