242
Σε αντίθεση με το πόρισμα του επιθεωρητή, ο εισαγγελέας δέχθηκε ότι το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα προσδιορίζεται σε 111.000 ευρώ, ενώ έκρινε ότι από την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε ζημιά στην περιουσία του δήμου | Δήμος Θεσσαλονίκης

Ολοι αθώοι για το έλλειμμα 947 χιλ. ευρώ επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 15:35
Σε αντίθεση με το πόρισμα του επιθεωρητή, ο εισαγγελέας δέχθηκε ότι το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα προσδιορίζεται σε 111.000 ευρώ, ενώ έκρινε ότι από την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε ζημιά στην περιουσία του δήμου
|Δήμος Θεσσαλονίκης

Ολοι αθώοι για το έλλειμμα 947 χιλ. ευρώ επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 15:35

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης όλοι οι κατηγορούμενοι για τις λεγόμενες «ειδικές εντολές» επί δημαρχίας Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Η υπόθεση αφορούσε δαπάνες που πληρώθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης το διάστημα 1998-2007.

Εκτός από τον κ. Παπαγεωργόπουλο, στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν για απιστία ή άμεση συνέργεια σ’ αυτήν ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης και πέντε υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, ορισμένοι εκ των οποίων κατηγορήθηκαν και για τα άλλα οικονομικά σκάνδαλα της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, όπως την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ και την παγία προκαταβολή.

Η υπόθεση των ειδικών εντολών έφτασε στις δικαστικές αίθουσες κατόπιν διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε ο οικονομικός επιθεωρητής Αιμίλιος Σαμόλης, ο οποίος διαπίστωσε έλλειμμα ύψους 947.000 ευρώ. Το ποσό αυτό -όπως περιέγραφε ο ίδιος επιθεωρητής στην πολυσέλιδη πορισματική του έκθεση- αφορούσε δαπάνες προς προμηθευτές, εργολάβους έργων, δημοτικούς υπαλλήλους για παροχή υπηρεσιών κ.ά., χωρίς να υπήρχαν τα αντίστοιχα παραστατικά πληρωμής, ενώ απέρριψε τα εντάλματα που εκδόθηκαν κατά τα επόμενη έτη.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο συντάχθηκε με την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ευάγγελου Μπακέλα, ο οποίος στην αγόρευσή του περιέγραψε τις «ειδικές εντολές» ως διαδικασία που ήταν κανόνας στο Δήμο και ακολουθείτο τουλάχιστον από το 1983.

Αντίθετα με το πόρισμα του επιθεωρητή, ο εισαγγελέας δέχθηκε ότι το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα προσδιορίζεται σε 111.000 ευρώ, ενώ έκρινε ότι από την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε ζημιά ή ελάττωση στην περιουσία του Δήμου. Επικαλούμενος  καταθέσεις μαρτύρων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για έργα ή υπηρεσίες που περατώθηκαν και τα ποσά καταβλήθηκαν.