887
Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τη δυναμική και την επικαιρότητα του ελληνικού πνεύματος, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα της προγονολατρίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος | INTIMEnews

Oικονόμου: Τυφλὸς τά τ᾽ὦτα, τόν τε νοῦν, τά τ᾽ὄμματ᾽εἶ, όποιος μεμψιμοιρεί για την παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 14:22
Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τη δυναμική και την επικαιρότητα του ελληνικού πνεύματος, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα της προγονολατρίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
|INTIMEnews

Oικονόμου: Τυφλὸς τά τ᾽ὦτα, τόν τε νοῦν, τά τ᾽ὄμματ᾽εἶ, όποιος μεμψιμοιρεί για την παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 14:22

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πέρα από την αποτίμησή της, επεφύλαξε και μία απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (εδώ και εδώ) που έσπευσαν να μιλήσουν για αποτυχία…

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ απέδειξε ότι η φωνή της πατρίδας μας -η φωνή δικαίου, αρχών, αξιών, μια φωνή που έρχεται από το βάθος της Ιστορίας- ακούγεται στον κόσμο και το κύρος της Πατρίδας μας αναβαθμίζεται συνεχώς. Οποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την τεράστια επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είναι όπως έλεγε εύστοχα ο Σοφοκλής: τυφλὸς τά τ᾽ ὦτα, τόν τε νοῦν, τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ. Δηλαδή, τυφλός από τις κομματικές παρωπίδες, ανήμπορος να ακούσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο, αδύναμος να αναγνώσει την πραγματικότητα», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στη δική μας αντίληψη, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ  «δεν θα μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά του μαθητή που τρέχει να παραπονεθεί στον δάσκαλο επειδή τον αδικεί ο διπλανός του» γιατί μια τέτοια θέση θα είχε στην κορυφή την παραδοχή του αδύναμου εταίρου.

Αντίθετα, τόνισε, ο Πρωθυπουργός πέτυχε να συνδυάσει έναν βαθιά εθνικό λόγο με τη δέουσα παγκόσμια απόβλεψη, συνδυασμό που αποτελεί διαχρονικά την πεμπτουσία του ελληνικού πνεύματος. Έδειξε στο αμερικανικό και παγκόσμιο κοινό πόσο η Δύση χρειάζεται την Ελλάδα ως γενέτειρα και θεματοφύλακα των καταστατικών και θεμελιακών αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επίσκεψη Μητσοτάκη «μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού τόσο στις διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, «ήταν εμφάνιση ενός πολιτικού παγκόσμιου βεληνεκούς».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε όχι μόνο ως ηγέτης της Ελλάδας αλλά και ως εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού, θέλησε να επισημάνει, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία στην ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και την εγκάρδια υποδοχή της οποίας έτυχε στον Λευκό Οίκο.

«Οι συμβολισμοί παράγουν πολλές φορές και πολιτικό αποτέλεσμα», σχολίασε, αναδεικνύοντας τη σημασία των μηνυμάτων που εστάλησαν με σαφήνεια μέσω της γενικότερης παρουσίας του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και ο αντίκτυπος της επίσκεψης και τα θετικά αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες και του πιο αισιόδοξου παρατηρητή»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Στάθηκε άλλωστε στο γεγονός ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές επιδοκίμασαν όρθιοι κατ’ επανάληψη τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού σε μια σπάνια για τα πολιτικά τους ήθη σύμπνοια, κάτι που όπως είπε, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  για να συμπληρώσει:

«Ηταν μια κίνηση που έδειξε τη συνειδητή επιλογή ενός έθνους να συμπαραταχθεί στρατηγικά με ένα άλλο έθνος. Ηταν μια κίνηση τιμής για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της».

«Ο επανασχεδιασμός της δημοκρατίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Δύση. Και δεν μπορεί να γίνει δίχως τους έλληνες κλασικούς», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα μηνύματα της ομιλίας Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και την αναφορά στον Πλάτωνα, για να σημειώσει ότι ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τη δυναμική και την επικαιρότητα του ελληνικού πνεύματος, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα της προγονολατρίας.

«Ανέδειξε επίσης μια χώρα έτοιμη και αποφασισμένη να μη δεχθεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και «μετέφερε την εικόνα της Ελλάδας που επέστρεψε δυναμικά ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι μετά την περιπέτεια της περασμένης δεκαετίας».

Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τις διαστάσεις των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρατήσει την κοινωνία όρθια καθώς και τις πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο της ΕΕ. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι ο αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών και ότι δεν θα επικρατήσει η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας.

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Οικονόμου, κατήγγειλε τις υπερπτήσεις και επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και ξεκαθάρισε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας, ζητώντας  από τα μέλη του Κογκρέσου να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με σαφή τρόπο, επίσης, κατέληξε ο εκπρόσωπος, ετέθη και το ζήτημα του Κυπριακού, με τον Πρωθυπουργό να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή λλύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Στην αναφορά, τέλος, στο θέμα της απόκτησης μαχητικών F-35, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε τα λόγια του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στις Ενοπλες Δυνάμεις της, προαναγγέλλοντας ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας  F-35 πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας και ανακοίνωσε ότι ήδη η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ.

«Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά. Είναι εξάλλου και η χρονική περίοδος που η χώρα μας θα έχει το δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε, καθώς δεν κάνει δαπάνες έξω από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες», ξεκαθάρισε για τους αντιδρώντες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...