241
O υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δηλώνει έτοιμος να αυξήσει τις γερμανικές δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ για να αναθερμάνει την οικονομία. | REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Γερμανία: η ύφεση χτύπησε την πόρτα της ευρωπαϊκής «ατμομηχανής»

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 15:20
O υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δηλώνει έτοιμος να αυξήσει τις γερμανικές δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ για να αναθερμάνει την οικονομία.
|REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Γερμανία: η ύφεση χτύπησε την πόρτα της ευρωπαϊκής «ατμομηχανής»

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 15:20

Η γερμανική οικονομία ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω συρρίκνωση μέσα στο καλοκαίρι του 2019 εξαιτίας της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής ελλείψει παραγγελιών – η εκτίμηση είναι της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, λίγες ημέρες έπειτα από την παραδοχή της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ότι η Γερμανία διέρχεται «δύσκολη φάση» από οικονομικής πλευράς.

Η γερμανική ανάπτυξη συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους από την πτώση των εξαγωγών λόγω του λεγόμενου διεθνούς εμπορικού πολέμου.

Η εξαγωγικά προσανατολισμένη γερμανική οικονομία πλήττεται από την κινεζική επιβράδυνση και από την παρατεταμένη αβεβαιότητα περί το Brexit.

H τελευταία διμηνιαία έκθεση της Bundesbank υποστηρίζει ότι η «συνολική οικονομική απόδοση θα μπορούσε να μειωθεί και πάλι ελαφρά».

Επιρρίπτει δε τις ευθύνες στη βιομηχανία, χωρίς να παραλείψει να εγκαλέσει την «αδύναμη αγορά εργασίας» αλλά και τη «μείωση της εμπιστοσύνης» στον τριτογενή τομέα. Μόνο φως –μικρό όμως-, «η ανοδική πορεία των κατασκευών» αν και εφόσον συνεχιστεί, όπως πιθανολογεί η Bundesbank.

Οι γερμανικές κυβερνήσεις αγνόησαν επί σειρά ετών την ανάγκη για περισσότερες κρατικές δαπάνες και για αύξηση της κατανάλωσης, σωρεύοντας πλεονάσματα.

Την περασμένη Κυριακή ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς  δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ αν η οικονομία της χώρας αντιμετωπίσει προβλήματα. Αυτό θα σημαίνει ότι το Βερολίνο θα εγκαταλείψει για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια το δόγμα της προτεσταντικής λιτότητας και συγκράτησης των δημοσίων δαπανών –και θα έχει ενδιαφέρον αν αυτό συμβεί τελικά επί των ημερών της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...