285
Ταλιμπάν με πολυβόλο πάνω σε τζιπ επιτηρεί σταθμό ελέγχου στην Καμπούλ | REUTERS/Stringer

Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν για την κατάληψη της επαρχίας Πανσίρ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 23:01
Ταλιμπάν με πολυβόλο πάνω σε τζιπ επιτηρεί σταθμό ελέγχου στην Καμπούλ
|REUTERS/Stringer

Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν για την κατάληψη της επαρχίας Πανσίρ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 23:01

Στα χέρια των Ταλιμπάν βρίσκεται σύμφωνα με εκπροσώπους τους και το τελευταίο κάστρο αντίστασης στο Αφγανιστάν, η επαρχία Πανσίρ.

«Με τη χάρη του Αλλάχ του Παντοδύναμου, έχουμε τον έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν. Οι ταραχοποιοί νικήθηκαν και η Πανσίρ βρίσκεται τώρα υπό τη δική μας διοίκηση», δήλωσε ένας διοικητής των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος Μπιλάλ Καρίμι ανέφερε επίσης ότι οι Ταλιμπάν έχουν τον πλήρη έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής. «Η Πανσίρ τέθηκε στον πλήρη έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου», υποστήριξε με ανάρτηση στο twitter.

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ένας από τους ηγέτες των δυνάμεων της αντίστασης, χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές ότι εγκατέλειψε τη χώρα καθώς και ότι η Πανσίρ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Βρισκόμαστε υπό εισβολή των Ταλιμπάν… Κρατήσαμε τις θέσεις μας, αντισταθήκαμε» φέρεται να δηλώνει ο ίδιος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από δημοσιογράφο του BBC World. «Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Είμαι εδώ στη γη μου, για τη γη μου και υπερασπίζομαι την αξιοπρέπειά της» αναφέρει σε ανάρτησή του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες και θύματα στην Πανσίρ, μια κακοτράχαλη κοιλάδα όπου αρκετές χιλιάδες μαχητές από περιφερειακές πολιτοφυλακές και πρώην μέλη των ενόπλων δυνάμεων της πρώην κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί υπό την ηγεσία του Αχμάντ Μασούντ, γιου του άλλοτε ισχυρού διοικητή των μουτζαχεντίν Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ, μετέδωσε επίσης την πτώση της Πανσίρ στους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν στην επαρχία σφοδρές μάχες. «Η επαρχία Πανσίρ έπεσε, όλοι οι άνθρωποι ή στρατιώτες της αντίστασης αιχμαλωτίστηκαν από τους μαχητές, ο (αντιπρόεδρος) Αμρουλάχ Σάλεχ και ο (αρχηγός της αντίστασης) Αχμάντ Μασούντ τράπηκαν σε φυγή», ανέφερε εξάλλου αστυνομική πηγή από την Καμπούλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...