593
Σε πλήρη παράταξη οι 308 βουλευτές του Republique en Marche. Οι περισσότεροι είναι πρωτάρηδες και άρα χρειάζονται... φροντιστήριο | Facebook/En Marche!)

Πολιτικό φροντιστήριο για τους βουλευτές του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 08:20
Σε πλήρη παράταξη οι 308 βουλευτές του Republique en Marche. Οι περισσότεροι είναι πρωτάρηδες και άρα χρειάζονται... φροντιστήριο
|Facebook/En Marche!)

Πολιτικό φροντιστήριο για τους βουλευτές του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 08:20

Ο μικρός στρατός των νεοεκλεγμένων βουλευτών του Μακρόν ετοιμάζεται να εισβάλει στο γαλλικό κοινοβούλιο και κατά κοινή δήλωση των «στρατιωτών» ο σκοπός είναι να αλλάξουν τη Γαλλία. Οι προθέσεις μπορεί να είναι ευγενείς αλλά δεν αρκούν: απαιτείται και γνώση. Μάθημα πρώτον: η ιδιότητα του βουλευτή δεν φέρνει μόνο τιμές και προνόμια, αλλά κυρίως υποχρεώσεις. Και για να είναι έτοιμοι οι νέοι βουλευτές το κόμμα του Μακρόν αποφάσισε να τους κάνει εντατικά μαθήματα.

Ετσι οι «νεοσύλλεκτοι» του République en Marche κάθονται στα θρανία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι 308 νεοεκλεγέντες βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Lassay και παρακολούθησαν εντατικά μαθήματα εισαγωγής στα βασικά της πολιτικής. Η ιταλική «La Repubblica βρέθηκε εκεί για να γνωρίσει τους νέους βουλευτές του Μακρόν. Επισήμως θέμα του φροντιστηρίου ήταν «Συνοχή, πληροφόρηση και ενημέρωση». Επί της ουσίας το αντικείμενο ήταν: «ποιοι είμαστε», «πώς φτάσαμε εδώ» και το σημαντικότερο «τι κάνουμε τώρα».

19466342_809597549218449_3519539640297431922_o
Οι 140 γυναίκες βουλευτές του Republique En Marche, η παράταξη με την περισσότερη ισότητα των δύο φύλων στο γαλλικό κοινοβούλιο (Facebook/En Marche!)

«Είμαστε νέοι, δημιουργήσαμε μια διαφορετική πολιτική πρόταση και φέραμε την κοινωνία των πολιτών στην εξουσία» ανέφερε με ικανοποίηση από το βήμα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Είμαστε γεμάτοι ενέργεια και διάθεση» δηλώνει η Κατρίν Καμόφσφκι, καθηγήτρια αγγλικών η οποία εκτινάχθηκε στο Κοινοβούλιο ύστερα από τρίμηνη θητεία στην πολιτική.

Ο Μακρόν την Κυριακή συνόψισε με τρόπο απλό τα καθήκοντα των βουλευτών του: να διατηρήσουν «το γκάζι στο φουλ». Στην ατζέντα βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, και το νομοσχέδιο για τους μετανάστες. Δεν είναι πορεία, είναι αγώνας δρόμου.

Ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ομαδική εργασία. «Σήμερα πρέπει να μάθουμε πώς λειτουργεί το Κοινοβούλιο» λέει ένας άλλος βουλευτής. Ο τρόπος που είναι δομημένο το σεμινάριο – στο πνεύμα Μακρόν – θυμίζει επιχειρηματικό συνέδριο: παντού και για όλα υπάρχουν power point, με γρήγορες και σαφείς οδηγίες για τους κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικούς μηχανισμούς. «Δουλεύουμε με ταπεινότητα και επιδιώκουμε εποικοδομητική σχέση με την αντιπολίτευση» είναι η οδηγία του Ζαν Πολ Ντελεβουά, του ανθρώπου που επέλεξε τους υποψηφίους του κόμματος μεταξύ 14.000 βιογραφικών που έλαβε.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη: «τα πρόβατα του προεδρικού μεγάρου μαζεύτηκαν σε κλειστό κύκλο για να μάθουν να λένε “μάλιστα κύριε”» γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα. Και η αλήθεια είναι ότι η πρώτη ψηφοφορία δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις: εξέλεξαν ομοφώνως τον Ρισάρ Φεράν στη θέση του επικεφαλής της ΚΟ – ο Φεράν υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών «παραιτήθηκε για να αναλάβει την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας» αλλά πίσω από την παραίτηση ίσως να κρύβεται το γεγονός ότι το όνομά του εμπλέκεται σκάνδαλο με ακίνητα.

«Καθένας είναι ελεύθερος να λέει τη γνώμη του», δηλώνει ο 29χρονος βουλευτής, Ζαν Μαρκ Ζιλεσί. Τα πάντα συζητούνται, αλλά η πίστη στην ομάδα παραμένει σημαντική. Είναι άλλωστε νωρίς για γκρίνιες, προς το παρόν κυριαρχεί η ευθυμία της νίκης.

«Πώς να είστε βουλευτής… αλλιώς. Δεν αρκούν νέα πρόσωπα, χρειάζονται νέοι τρόποι» είναι το θέμα μίας από τις συνεδρίες του σεμιναρίου. Η ομάδα δουλεύει με στιλ επιχείρησης: οι βουλευτές κλήθηκαν να στείλουν στον Ντλεβουά ένα mail με τρεις επιτροπές της Βουλής στις οποίες ενδιαφέρονται να ενταχθούν μαζί με ένα σημείωμα 500 λέξεων στο οποίο θα εξηγούν τους λόγους. Η τελική απόφαση ανήκει στον ίδιο.

«Τα σαφή κριτήρια βοηθούν στη συνοχή της ομάδας. Ετσι αποφεύγονται τα προβλήματα και οι δυσαρέσκειες», λέει ο 29χρονος Ζιλεσί.

Το αν θα πετύχει το σχέδιο θα φανεί στην πράξη. Το République en Marche ζει ακόμα στο κλίμα της νίκης. Χαμόγελα, φωτογραφίες, ευχές. «Προσοχή, θα έρθουν ημέρες που ο άνεμος θα φυσά κόντρα» τους προειδοποιεί ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Διότι και αυτός γνωρίζει ότι η ικανότητα στις φουρτούνες φαίνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...