407
Απομένουν πάνω από 200 χλμ για την ολοκλήρωση του έργου | REUTERS/Stine Jacobsen/File Photo

Οι κυρώσεις του Τραμπ «πάγωσαν» τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 11:58
Απομένουν πάνω από 200 χλμ για την ολοκλήρωση του έργου
|REUTERS/Stine Jacobsen/File Photo

Οι κυρώσεις του Τραμπ «πάγωσαν» τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 11:58

Την ώρα που προχωρούν οι προεργασίες για τον αγωγό EastMed στην ανατολική Μεσόγειο και είμαστε εν αναμονή των υπογραφών στις 2 Ιανουαρίου, ένα άλλο ενεργειακό σχέδιο στη βόρεια Ευρώπη δείχνει να καρκινοβατεί.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2 θα εκτείνεται σε μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων στη Βαλτική, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Προγραμματίζεται να μεταφέρει γύρω στα 55 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, μια ποσότητα που συγκρίνεται με την ετήσια κατανάλωση της Ινδίας ή της Νότιας Κορέας. Η Γερμανία, με τη σειρά της, θα χρησιμοποιεί η ίδια το αέριο και θα το μεταπωλεί σε άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, τα έργα έχουν σταματήσει, ανέφεραν οι Times, γιατί η ολλανδοελβετική εταιρεία Allseas που τον κατασκευάζει φοβάται το ενδεχόμενο κυρώσεων από τις ΗΠΑ, όπως την απαγόρευση των ταξιδιών και το πάγωμα των πόρων στις ΗΠΑ.

Το όλο σχέδιο από την πρώτη στιγμή είχε προκαλέσει την ανησυχία της Ουάσινγκτον που έβλεπε έναν βασικό σύμμαχο στην Ευρώπη, τη Γερμανία, να αυξάνει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία. Την Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ έβαλε την υπογραφή του στον νόμο που θεσπίζει κυρώσεις, παγώνοντας ουσιαστικά τη δραστηριότητα της κατασκευάστριας εταιρείας.

Ταυτόχρονα, το έργο θα στερούσε και από την Ουκρανία πολύτιμους πόρους καθώς το ρωσικό αέριο δεν θα διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος και το Κίεβο δεν θα εισπράττει τέλη «διέλευσης».

Αν και αντέδρασε για την «ακατανόητη απόφαση για κυρώσεις», η Γερμανία δεν προτίθεται να απαντήσει, έγραψαν οι Times.

Απομένουν πάνω από 3ο0 χιλιόμετρα αγωγού για να ολοκληρωθεί το έργο. Τώρα πρέπει να βρεθεί άλλος κατασκευαστής με παρόμοια τεχνική εμπειρία και μηχανήματα – αλλά και διάθεση να αψηφήσει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Τα έργα επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019. Πέρα από τις πολιτικές δυσκολίες, οι αντιρρήσεις της Δανίας για περιβαλλοντικούς λόγους καθυστέρησαν ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωση.

Τι απαντούν Γερμανία και Ρωσία

Την ελπίδα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020, παρά τις κυρώσεις, εξέφρασε βουλευτής του CDU της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. «Υπάρχουν εναλλακτικές, που θα συνοδεύονται από καθυστερήσεις καθώς και υψηλότερο κόστος», δήλωσε ο Πέτερ Μπέγιερ.

Αντιθέτως, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις και ότι η Ρωσία θα ανταπαντήσει.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ δεν θα εμποδίσουν τη συνέχιση του έργου. Επισήμανε ακόμη ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ, όμως υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...