465
Το Météo-France επιμένει ότι η αυτοματοποίηση έχει βελτιώσει το συνολικό αποτέλεσμα των προβλέψεων. Είναι όμως έτσι; | Shutterstock/CreativeProtagon

Οι γάλλοι μετεωρολόγοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις λάθος προβλέψεις της ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 11:37
Το Météo-France επιμένει ότι η αυτοματοποίηση έχει βελτιώσει το συνολικό αποτέλεσμα των προβλέψεων. Είναι όμως έτσι;
|Shutterstock/CreativeProtagon

Οι γάλλοι μετεωρολόγοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις λάθος προβλέψεις της ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 11:37

Την ημέρα που στο Στρασβούργο άνοιγε η ετήσια χριστουγεννιάτικη αγορά, οι κάτοικοι της πόλης άκουσαν έκθαμβοι την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τη Γαλλίας, Météo-France, να τους λέει ότι η θα είχε αποπνικτική ζέστη και μέση θερμοκρασία 28°C. Προφανώς κάτι δεν πήγαινε καλά.

Η κάπως περίεργη και σαφέστατα λανθασμένη αυτή πρόβλεψη ήταν μία από τις «εκτροπές» που τα συνδικάτα αποδίδουν στην εξάρτηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας από ένα νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα.

Η ανησυχία για την αντικατάσταση των μετεωρολόγων από την Τεχνητή Νοημοσύνη και η θεωρούμενη πτώση της ποιότητας των προβλέψεων ώθησαν τα συνδικάτα να καλέσουν σε εθνική απεργία τον επόμενο μήνα.

Οι μετεωρολόγοι, που πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας τον περασμένο Νοέμβριο, είπαν ότι το κοινό εξαπατάται από το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα, γνωστό ως 3P (Programme, Prévision, Production/Πρόγραμμα, Πρόβλεψη, Παραγωγή), το οποίο παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου έτους για να παρέχει τις προβλέψεις της online υπηρεσίας και σε εφαρμογές τηλεφώνου.

Οι επιστήμονες που επόπτευαν τις αυτοματοποιημένες online προβλέψεις και διόρθωναν τα λάθη για κάθε περιοχή, έχουν αντικατασταθεί από έναν μοναδικό μετεωρολόγο ο οποίος, όμως, μόνος του, δεν έχει καμία πιθανότητα να εντοπίσει όλα τα λάθη, αναφέρουν οι Times.

Το αποτέλεσμα ήταν να βγαίνουν συχνά λανθασμένες προβλέψεις και μερικές φορές οδηγούσε σε ακραία λάθη. Το φθινόπωρο, για παράδειγμα, προβλεπόταν χιόνι στα υψίπεδα της Κεντρικής Γαλλίας, όταν στην πραγματικότητα η θερμοκρασία εκεί ήταν στους 10°C.

Η πιο κραυγαλέα πρόσφατη αποτυχία της μετεωρολογικής υπηρεσίας ήταν μια χιονοθύελλα που έπληξε την περιοχή του Παρισιού στις 8 Ιανουαρίου, καθηλώνοντας 1.000 οδηγούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού το Météo-France είχε προβλέψει απλώς συννεφιασμένο ουρανό και καθόλου βροχόπτωση.

Ο Κλεμάν Μπονέ, ο τότε υπουργός Μεταφορών, κατηγόρησε τη Météo-France –η οποία λαμβάνει 240 εκατ. ευρώ ετήσια δημόσια χρηματοδότηση– για το οδικό χάος, ενώ τα συνδικάτα από την πλευρά τους τον κατηγόρησαν ότι τους προσέβαλε. Το πρόβλημα προέκυψε από την αυτοματοποίηση και τις μεγάλες μειώσεις προσωπικού που σήμαιναν ότι «οι μετεωρολόγοι δεν είναι πλέον υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα», απάντησαν τα συνδικάτα.

Η διοίκηση του Météo-France είπε ότι οι προβλέψεις της είναι κατά 95% ακριβείς και ότι η αυτοματοποίηση έχει βελτιώσει το συνολικό αποτέλεσμα, ενώ επέτρεψε στους ειδικούς να βελτιώσουν τις λεπτομερείς προβλέψεις για πελάτες που πληρώνουν, όπως τοπικές αρχές και επιχειρήσεις.

Ο Στεφέν Τεστελέν, στέλεχος του συνδικάτου μετεωρολόγων CGT στο Météo- France, είπε: «Η ποιότητα των μοντέλων ψηφιακών προβλέψεων βελτιώνεται και οι πελάτες που πληρώνουν μεγάλα ποσά εξακολουθούν να επωφελούνται από την ανθρώπινη τεχνογνωσία, αλλά όχι το ευρύ κοινό».

Το σωματείο δεν είναι αντίθετο στον αυτοματισμό, διευκρίνισε στο περιοδικό Le Point. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειαζόμαστε τόσους μετεωρολόγους όσους χρειαζόμασταν τη δεκαετία του 1970. Αλλά αυτός ο νέος αλγόριθμος (3P) δεν υπήρχε πριν από έξι μήνες και αυτό μας ανησυχεί. Ο αυτοματισμός θα μπορούσε να μας βοηθήσει με πιο ευκρινείς αναλύσεις, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις προβλέψεις του αυτόματου συστήματος θα είναι λανθασμένες και θα είναι δύσκολο να τις διορθώσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...