640
19 Νοεμβρίου 2016: Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ. Είναι έτοιμος να ξηλώσει ό,τι έφτιαξε ο Ομπάμα | REUTERS/Mike Segar

Οι 100 πρώτες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2016, 14:21
19 Νοεμβρίου 2016: Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ. Είναι έτοιμος να ξηλώσει ό,τι έφτιαξε ο Ομπάμα
|REUTERS/Mike Segar

Οι 100 πρώτες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2016, 14:21

Δεν θέλει συνεντεύξεις Τύπου και δύσκολες ερωτήσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ προτιμά την ασφάλεια του βίντεο. Ετσι με ένα μήνυμά του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες που θα προωθήσει με την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του.

Οι εξαγγελίες του αρχίζουν με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP) – μάλιστα στο βίντεο διευκρινίζει πως θα καταθέσει την επιστολή υπαναχώρησης από τη συμφωνία την πρώτη κιόλας ημέρα της προεδρίας. Τι κι αν η TTP αποτελούσε βασική προτεραιότητα της ατζέντας του απερχόμενου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα; Για τον Τραμπ είναι μια «εν δυνάμει καταστροφή».

Αντί για την εν λόγω συμφωνία, πρότεινε οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες, που θα φέρουν θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικές βιομηχανίες πίσω στην Αμερική.

https://www.youtube.com/watch?v=qu_kyCzbTwI

Σημείωσε πως θα καταργήσει τους περιορισμούς στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και πως θα δημιουργηθούν πολυάριθμες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας. Οι δηλώσεις του αποτελούν σημείο προβληματισμού για τους περιβαλλοντολόγους, καθώς ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία είχε δηλώσει πως τα ζητήματα περί κλιματικής αλλαγής και οι ανακοινώσεις των οικολογικών οργανώσεων είναι απλώς «απάτη».

Για το έτερο μεγάλο ζήτημα, των μεταναστών, δεσμεύτηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ερευνηθούν οι παραβάσεις στις θεωρήσεις διαβατηρίων και να ερευνηθούν οι «ζημιές» που η είσοδός του έχει προκαλέσει στους αμερικανούς εργαζόμενους.

Οι πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα, συναντήθηκαν στη Λίμα του Περού για Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), όπου έδωσαν έμμεση απάντηση στα σχέδια του Τραμπ, συμφωνώντας πως είναι αναγκαία μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Εδώ και αρκετό καιρό το Πεκίνο την Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία (RCEP), που περιλαμβάνει περισσότερες από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδία, αλλά δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ. Με κοινές δηλώσεις των προέδρων της Κίνας και Ρωσίας φάνηκε πως δίνουν ώθηση στην ιδέα της εξαίρεσης ΗΠΑ από τη συμφωνία, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προξενεί η στάση του Τραμπ για το μέλλον της TTP.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, που παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ είναι αναμφίβολα ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος, όμως αν η κυβέρνηση Τραμπ αρνηθεί τη συμφωνία, δηλώνοντας την αντίθεσή της για το ελεύθερο εμπόριο, το «κενό» μπορεί να καλυφθεί από την Κίνα. Πρόσθεσε μάλιστα αστειευόμενος πως ίσως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στη συμφωνία προκειμένου να γίνει δεκτή από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως το να μετονομαστεί σε «Trump Pacific Partnership».

Από την πλευρά του ο αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, υπενθύμισε πως ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν υπέρμαχος της TTP όταν εξελέγη, αλλά ετοιμάζεται να αποχωρήσει ως ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της. Οσον αφορά την RCEP, σημείωσε πως θα είναι μία πιο «παραδοσιακή» εμπορική συμφωνία, η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο τον περιορισμό των δασμών σε αγαθά και υπηρεσίες και δεν θα αγγίζει τόσο ευρεία ζητήματα, όπως η TTP.

2016-11-20T090749Z_700516170_S1AEUNWWANAA_RTRMADP_3_JAPAN-RUSSIA
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (REUTERS)

«Η TPP δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ», σχολίασε ωστόσο στην ίδια Σύνοδο ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.

Οι πιο έντονες αντιδράσεις για την TTP δεν αφορούν την άρση των δασμών, αλλά τις υποχωρήσεις σε ζητήματα προστασίας καταναλωτών και περιβάλλοντος, όπως και την πρόβλεψη για έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε πολυεθνικές επιχειρήσεις να προσφεύγουν κατά κυβερνητικών αποφάσεων.

Σε μια άλλη απόδειξη του απρόβλεπτου χαρακτήρα του, ο Τραμπ χαρακτήρισε ιδανικό ως πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον αμφιλεγόμενο ηγέτη του Ukip και του Brexit, ο οποίος είχε σπεύσει να επισκεφτεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ στον Πύργο του στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν προ δεκαημέρου. «Ξεχάστε το» ήταν η απάντηση του Λονδίνου. Αλλά μπορείς να ξεχάσεις όλα αυτά που θέλει ο Τραμπ;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...