574
Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης | White House/Via Twitter

Τα 92 δευτερόλεπτα του Ομπάμα στην Ακρόπολη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 09:10
Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
|White House/Via Twitter

Τα 92 δευτερόλεπτα του Ομπάμα στην Ακρόπολη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 09:10

Λίγη ώρα πριν την εμβληματική ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο αμερικανός πρόεδρος ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης το πρωί της Τετάρτης. Εκεί, σε ένα σύντομο βίντεο 92 δευτερολέπτων με φόντο τον Παρθενώνα και την Αθήνα, που αναρτήθηκε στις σελίδες του Λευκού Οίκου στο Facebook και στο Τwitter, ύμνησε τη Δημοκρατία και αναφέρθηκε στα κενά της παγκοσμιοποίησης. Ηταν τελικά η ευκαιρία του Ομπάμα να κάνει αυτό που εξ αρχής ήθελε, να μιλήσει με φόντο τον Παρθενώνα. Το κατάφερε μέσω βίντεο στο «αποστειρωμένο» από κάθε άλλη παρουσία περιβάλλον του Ιερού Βράχου αντί μιας ομιλίας στην Πνύκα που ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας.

«Εδώ, στην Ακρόπολη, χώρο γέννησης της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών, αντιλαμβάνεσαι την αξία μιας κυβέρνησης του λαού από τον λαό», ανέφερε, τονίζοντας πως όταν κάποιος επισκέπτεται μνημεία όπως η Ακρόπολη, αντιλαμβάνεται καλύτερα όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη δυτική κουλτούρα συνολικά.

«Είμαστε μέρος της κοινότητας των εθνών που λύνει προβλήματα και κάνει το καλύτερο για την ανθρωπότητα», είπε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συνέχειας όσων συνέβησαν εδώ (Ακρόπολη), με τις ομιλίες του Περικλή και των ιδρυτών του κράτους.


Χαρακτηρίζει «πολύτιμη» την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας συμπηρώνοντας πως μία από τις χαρές της θέσης του είναι ότι γνωρίζει τον κόσμο και την ιστορία του. Οπως σημειώνει στο βίντεο, «είναι πολύ σημαντικό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στέλνει ένα μήνυμα για την πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας».

Στο ίδιο βίντεο καταγράφονται και στιγμές από την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης και καταλήγει πως «στο τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, είχα τελικά την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ελλάδα και να γνωρίσω την πανέμορφη ιστορία της χώρας αυτής».

«Στεκόμενος εδώ, στην Ακρόπολη, αντιλαμβάνεσαι πώς οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως έθνους, αποφασίζουν το είδος των χωρών στις οποίες θα ζούμε, τα ιδεώδη που θα επιδιώκουμε και τις αξίες που θα μας ορίζουν», σχολιάζει.

Συγκεκριμένα είπε:

«Μία από τις μεγαλύτερες χαρές του να είσαι πρόεδρος είναι η δυνατότητα να ταξιδεύεις, να βλέπεις διαφορετικούς πολιτισμούς και να γνωρίζεις διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την εθνική ασφάλεια, αλλά και για την κατανόηση του εαυτού μας.

Εδώ, στην Αθήνα, ξεκίνησαν να αναπτύσσονται τόσο πολλές ιδέες για τη Δημοκρατία και για τις έννοιες του πολίτη και των νόμων. Οταν επισκέπτεσαι ένα χώρο όπως αυτό, όχι μόνο αποκτάς καλύτερη κατανόηση της Ελλάδας και του δυτικού πολιτισμού, αλλά στέλνεις και ένα μήνυμα της συνέχειας που υπάρχει με ό,τι συνέβη εδώ με τις ομιλίες του Περικλή και με τους ιδρυτές του κράτους μας.

Η κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας είναι πολύτιμη και ως μέρος της κοινότητας των εθνών μπορούμε να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας και να αναδείξουμε ό,τι είναι καλύτερο για την ανθρωπότητα».

Στο σημείωμα που συνοδεύει την ανάρτηση αναφέρει:

«Στο τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, είχα τελικά την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ελλάδα και να γνωρίσω την όμορφη ιστορία της χώρας. Στεκόμενος στην Ακρόπολη, γενέτειρα της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών που υπερασπιζόμαστε ως Αμερικανοί, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία μιας κυβέρνησης του λαού, από το λαό, για τον λαό, και πώς οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του έθνους στο οποίο ανήκουν, θα αποφασίζουν το είδος των χωρών που θα είμαστε, τα ιδανικά που θα αναζητούμε και τις αξίες που θα μας ορίζουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...