575
Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για το 2024 | REUTERS/Erin Scott

Ο Τραμπ παραδέχθηκε την ήττα του σε… πάρτι, κατήγγειλε ξανά νοθεία και προανήγγειλε υποψηφιότητα το 2024!

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 16:24
Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για το 2024
|REUTERS/Erin Scott

Ο Τραμπ παραδέχθηκε την ήττα του σε… πάρτι, κατήγγειλε ξανά νοθεία και προανήγγειλε υποψηφιότητα το 2024!

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 16:24

Ενα χριστουγεννιάτικο πάρτι στον Λευκό Οίκο, όπου οι παρευρισκόμενοι συνωστίζονταν και δεν φορούσαν μάσκες, επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για να επιβεβαιώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2024.

Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το σκηνικό στον Λευκό Οίκο βέβαια. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και οι φανατικοί υποστηρικτές του έχουν δείξει επανειλλημένα την απέχθειά τους για κάθε μέτρο προστασίας από τον κοορονοϊό.

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να πει ότι ακόμα προσπαθεί να βγει πρόεδρος για την επόμενη τετραετία, αλλά από τον τρόπο που το είπε έδειξε ότι μάλλον ούτε ο ίδιος πιστεύει πλέον ότι είναι δυνατόν. Ισως να το πήρε απόφαση, αφού ακόμα και ο πιστός του υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, βγήκε και είπε ότι δεν βρέθηκε καμία παρατυπία στις εκλογές.

«Πέρασαν τέσσερα εκπληκτικά χρόνια. Προσπαθούμε να το κάνουμε και τα επόμενα τέσσερα. Αλλιώς, θα σας δω σε τέσσερα χρόνια», είπε στο ακροατήριό του, στο οποίο βρίσκονταν πολλά μέλη της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η Παμ Πόλαρντ, μέλος της επιτροπής στην Οκλαχόμα, που ήταν στο πάρτι, πρόβαλε βίντεο στο Facebook, στο οποίο είναι εμφανής η παντελής έλλειψη προστατευτικών μέτρων, ενώ κάποιοι ακούγονται να βήχουν ήδη.

Παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη, οι ΗΠΑ έσπασαν το δικό τους θλιβερό ρεκόρ νεκρών από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, φτάνοντας τους 2.760, οι Τραμπ συνέχισαν να φιλοξενούν τις χριστουγεννιάτικες δεξιώσεις τους στον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, σαν να μην συμβαίνει τίποτα…

Οταν το ίδιο το προεδρικό ζεύγος δεν ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών για τη δημόσια υγεία, οι οποίες συνιστούν στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για τις γιορτές, πώς μπορούν οι αρχές να απαιτούν από τους πολίτες να το κάνουν, αναρωτιούνται τα αμερικανικά ΜΜΕ και δεν έχουν άδικο.

Θα το ανακοινώσει την ημέρα της ορκωμοσίας!

Σύμφωνα με το NBC, ο Τραμπ έχει πει στον στενό του κύκλο ότι ίσως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024 στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, στην οποία δεν θα παραστεί.

Στο μεταξύ σε ένα νέο βίντεο ο Τραμπ επανέλαβε, χωρίς και πάλι στοιχεία, τις καταγγελίες του περί νοθείας.

«Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές παρακολουθήσαμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να ανακηρυχθεί νικητής, ακόμη και όταν η καταμέτρηση δεν είχε ολοκληρωθεί σε πολλές πολιτείες κλειδιά», ισχυρίστηκε.

«Η συνταγματική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Θα υπερασπιστούμε την εντιμότητα των εκλογών διασφαλίζοντας ότι θα καταμετρηθεί κάθε νόμιμη ψήφος», τόνισε σε αυτό το βίντεο διάρκειας 46 λεπτών που αναρτήθηκε στο Facebook και επισημάνθηκε ως παραπλανητικό.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το 2024 θα του επιτρέψει σίγουρα να παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής βραχυπρόθεσμα. Όμως ο δρόμος του είναι γεμάτος παγίδες.

Από τις 20 Ιανουαρίου θα είναι «πρώην πρόεδρος» και η εξίσωση θα αλλάξει ριζικά: Ο φόβος που προκαλεί στους γερουσιαστές και τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και η προσοχή των μέσων ενημέρωσης θα μειωθούν σημαντικά. Επιπλέον όλα τα μάτια θα στραφούν στον διάδοχό του, αλλά και σε γερουσιαστές ή κυβερνήτες από το κόμμα του που ονειρεύονται να είναι υποψήφιοι για την προεδρία.

Θεωρητικά τίποτα δεν εμποδίζει τον Τραμπο να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2024. Το αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε έναν πρόεδρο να διεκδικήσει τρίτη θητεία, αλλά όχι το να κάνει δύο μη διαδοχικές θητείες.

Μόνο ένας το έχει καταφέρει: ο Γκρόβερ Κλίβελαντ στο τέλος του 19ου αιώνα. Εξελέγη το 1884, ηττήθηκε το 1888 και επανεξελέγη το 1892. Στα βιβλία της Ιστορίας αναφέρεται ως ο 22ος και ο 24ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ομως ο Κλίβελαντ ήταν 56 ετών στην αρχή της δεύτερης θητείας του, ενώ ο Τραμπ θα είναι 78.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...