279
Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ | Jeff Roberson/Pool via REUTERS/File Photo

Οριστικά τέλος στις θεωρίες περί «νοθείας» έβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 00:01
Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ
| Jeff Roberson/Pool via REUTERS/File Photo

Οριστικά τέλος στις θεωρίες περί «νοθείας» έβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 00:01

Ενας από τους στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ομοϊδεάτης του, έβαλε οριστικά τέλος στη εκλογική «θεωρία» που διακινούσε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Οπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, δεν διαπίστωσε νοθεία σε βαθμό τέτοιο που να δικαιολογεί την ακύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο Τραμπ.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε δει απάτη σε κλίμακα ικανή να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε ο Μπαρ σε συνέντευξη στο πρακτορείο Associated Press.

Μετά τις εκλογές ο Μπαρ είχε προτρέψει τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ερευνήσουν τυχόν αξιόπιστους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας, προειδοποιώντας όμως ότι θα πρέπει να αποφύγουν έρευνες για «φαντασιοπληξίες και υπερβολές».

«Υπήρξαν ισχυρισμοί για συστηματική απάτη, σύμφωνα με τους οποίους τα μηχανήματα ήταν προγραμματισμένα για να δίνουν λάθος αποτελέσματα», υπενθύμισε ο υπουργός. Ωστόσο, τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης «ερεύνησαν και, προς το παρόν, δεν βρήκαν τίποτα που να τους επαληθεύει», πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να χρησιμοποιείται το δικαστικό σύστημα ως εργαλείο για την επίλυση όλων των προβλημάτων και όταν οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με κάτι αναμένουν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταφτάσει και θα ερευνήσει», είπε ακόμη ο Μπαρ στη συνέντευξή του.

Την Κυριακή, ο Τραμπ κατηγόρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ομοσπονδιακή αστυνομία ότι δεν τον βοηθούν στην προσπάθειά του να αποδείξει τη νοθεία. «Αγνοούνται», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 306 εκλέκτορες (χρειάζεται 270), έναντι 232 για τον Τραμπ ενώ κέρδισε και τη λαϊκή ψήφο, με διαφορά 6,2 εκατομμυρίων.

Ο Τραμπ συνεχίζει να ισχυρίζεται, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις, ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αμαυρώθηκαν από εκτεταμένη νοθεία. Οι καταγγελίες του ωστόσο έχουν απορριφθεί κατ’ επανάληψη από πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...