261
Ο Πουτζδεμόν καλεί σε «δημοκρατική αντίσταση» | REUTERS

Η «ειρηνική δημοκρατική αντίσταση» το νέο σύνθημα του Πουτζεδμόν

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2017, 23:19
Ο Πουτζδεμόν καλεί σε «δημοκρατική αντίσταση»
|REUTERS

Η «ειρηνική δημοκρατική αντίσταση» το νέο σύνθημα του Πουτζεδμόν

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2017, 23:19

Μπορεί να είναι ένα ακομα ευφυολόγημα του Κάρλες Πουτζδεμόν; Ενας ακόμα ελιγμός αυτού του αμφιλεγόμενου πολιτικού σε μία Καταλονία που «βράζει»; Αγνωστο. Το γεγονός όμως είναι ότι ο καθαιρεθείς τοπικός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες της Καταλονίας να αρχίσουν «ειρηνική δημοκρατική αντίσταση» στη διακυβέρνηση της επαρχίας από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Στο μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο κ. Πουτζδεμόν δεν έδωσε κανένα σινιάλο ότι αποδέχεται την αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας ή την απομάκρυνσή του από την εξουσία, μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή την Παρασκευή, λίγες ώρες αφότου το περιφερειακό κοινοβούλιο κήρυξε μονομερώς ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Ο καταλανός πολιτικός υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την πορεία του για μια «ελεύθερη χώρα». Σύμφωνα με τον Πουτζδεμόν η απόφαση της Μαδρίτης να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας, εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, αντιτίθεται στην θέληση του λαού της περιοχής. Το ότι βέβαια ο λαός αυτός απείχε από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, δεν φαίνεται να το θυμάται ο Πουτζδεμόν.

Ζήτησε μάλιστα από τους Καταλανούς να επιδείξουν «υπομονή», ενώ καταδίκασε την αναστολή της αυτοδιοίκησης, την οποία χαρακτήρισε απόπειρα κατά της βούλησης της τοπικής κοινωνίας. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι Καταλανοί δεν θέλουν βίαιες συγκρούσεις με τις ισπανικές Αρχές, σε μία ένδειξη καλής θέλησης δείχνοντας ότι ουσιαστικά επιθυμεί έναν νέο κύκλο διαλόγου με την κεντρική κυβέρνηση.

Ενα ακόμα σημαντικό σημείο; Στο σκηνικό του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του Κάρλες Πουτζδεμόν, βρίσκονταν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και της Καταλονίας, αλλά απουσίαζε η σημαία της Ισπανίας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το εν λόγω διάγγελμα μεταδόθηκε από το κανάλι της καταλανικής δημόσιας τηλεόρασης και παρά το γεγονός ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Πουτζδεμόν δεν έχει καμία κυβερνητική θέση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...