251
To ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Ατάλλειας. Η επαναδραστηριοποίησή του έθεσε την Αθήνα σε κατάσταση επιφυλακής | EPA/STR

Ο νευρικός Ερντογάν είναι επικίνδυνα απρόβλεπτος

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 11:04
To ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Ατάλλειας. Η επαναδραστηριοποίησή του έθεσε την Αθήνα σε κατάσταση επιφυλακής
|EPA/STR

Ο νευρικός Ερντογάν είναι επικίνδυνα απρόβλεπτος

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 11:04

Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας με έξοδο ερευνητικού πλοίου (ή πλωτού γεωτρύπανου) στην θαλάσσια περιοχή που κινήθηκε στο παρελθόν το Ορούτς Ρέις, έχει θέσει την Αθήνα σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κωστή Π. Παπαδιόχου στην «Καθημερινή της Κυριακής», έπειτα και από την ανακοίνωση της Αγκυρας για επαναδραστηριοποίηση του συγκεκριμένου σκάφους στην Κύπρο αλλά και την σταδιακή αναβάθμιση της αμφισβήτησης του στάτους κβο στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να θέσει σε δοκιμασία τα αντανακλαστικά της Αθήνας και του Παρισιού έπειτα από την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, σε μια κίνηση απευθυνόμενη και στο εσωτερικό ακροατήριο καθώς είναι δεδομένο πως η δημοτικότητά του δεν βρίσκεται και στο καλύτερο σημείο της.

Ο τούρκος πρόεδρος την ίδια στιγμή δεν φαίνεται ικανός να αποκαταστήσει τις γραμμές επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την ισχυρότερη σύμμαχό του, Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο έτερος πόλος του γαλλογερμανικού άξονα, ο Εμανουέλ Μακρόν, αποτελεί πλέον ακόμη έναν αντίπαλο για τον ίδιο, στο Αιγαίο.

Ολα αυτά έχουν περιορίσει την δυνατότητα ελιγμών για την Αγκυρα γι’ αυτό και στην Αθήνα υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας ριψοκίνδυνης ενέργειας που θα ανεβάσει το θερμόμετρο στην περιοχή, επισημαίνει η εφημερίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, όπως για παράδειγμα μια τεχνητή όξυνση με αφορμή ακόμα και την αλιεία στο Αιγαίο.

Μόλις πρόσφατα, εξάλλου, η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αγκυρα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μάλιστα με τη συνοδεία της τουρκικής ακτοφυλακής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...