418
Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Βασίλης Τζωρτζάτος, Χριστόδουλος Ξηρός στη δίκη της «17Ν» το 2003 | ΑΠΕ

Ο νέος Ποινικός Κώδικας βγάζει από τη φυλακή τους καταδικασθέντες τρομοκράτες της «17Ν»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 19:07
Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Βασίλης Τζωρτζάτος, Χριστόδουλος Ξηρός στη δίκη της «17Ν» το 2003
|ΑΠΕ

Ο νέος Ποινικός Κώδικας βγάζει από τη φυλακή τους καταδικασθέντες τρομοκράτες της «17Ν»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 19:07

Τη δυνατότητα να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους δίνει στους πολυϊσοβίτες της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα και τέθηκε από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου σε ισχύ.

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους καταδικασθέντες πολυισοβίτες της «17Ν», Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο να υποβάλουν άμεσα αίτημα αποφυλάκισης και να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους, φορώντας το γνωστό βραχιολάκι.

Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται, είναι να έχουν συμπληρώσει 16 έτη στις φυλακές!

Αντίστοιχα ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές  Βόλου θα μπορεί να υποβάλει το αίτημα για αποφυλάκιση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Νέο «όχι» στον Κουφοντίνα

Παρά τις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ωστόσο, αλλά και τη σχετική εισήσηγη του Αρείου Πάγου, η εισαγγελέας Βόλου Μαρία- Σοφία Βαΐτση, λέει εκ νέου «όχι» στη χορήγηση της 7ης άδειας στον Λουκά της «17Ν».

Και αυτό διότι σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για την τέλεση εκ μέρους του κρατούμενου της αξιόποινης πράξης της διέγερσης σε τέλεση (τουλάχιστον) πλημμελημάτων».

Η εισαγγελέας Βόλου σημειώνει επίσης, ότι ο αρχιεκτελεστής της «17Ν» «δεν περιορίζεται μόνο στην παράθεση των πολιτικών του πεποιθήσεων αλλά προβαίνει και σε υλικές πράξεις αποστολής επιστολών στα ΜΜΕ», «καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη», «ευχαριστεί για την συμπαράσταση συντρόφους και συντρόφισσες» και «προκαλεί ερεθισμό των πνευμάτων των αλληλέγγυων», προτρέποντας ουσιαστικά στην τέλεση πλημμελημάτων. Αναφορά τέλος γί νεται στις ευχαριστίες του κρατουμένου προς τους αλληλέγγυους και τον κίνδυνο εξ αυτών πρόκλησης αδικημάτων.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Μία άλλη πτυχή του θέματος είναι ότι οι εν λόγω διατάξεις υπερισχύουν τυχόν τροποποιήσεών τους επί το αστηρότερο στο μέλλον.

Επιπρόσθετα, στο άρθρο 105Β (παράγραφος 6) του νέου Ποινικού Κώδικα ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα για 20 έτη και εάν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει 25 έτη», σε μία διατύπωση που φαίνεται «κουμπώνει» στην περίπτωση των καταδικασθέντων της «17Ν» προκειμένου να διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους.

Τον τελευταίο λόγο πάντως, έχει το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει κατά περίπτωση τις αιτήσεις των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ουσία είναι ότι βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα και αν δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση μέσα στα επόμενα χρόνια, πιθανότατα όλοι οι καταδικασθέντες της «17 Νοέμβρη» να έχουν αποφυλακιστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...