310
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία από τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓΤΠ/Παπαμήτσος Δημήτρης

Ο Μητσοτάκης «δίαυλος» Ευρωπαϊκής Ενωσης – Πούτιν για το Ουκρανικό

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 07:01
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία από τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓΤΠ/Παπαμήτσος Δημήτρης

Ο Μητσοτάκης «δίαυλος» Ευρωπαϊκής Ενωσης – Πούτιν για το Ουκρανικό

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 07:01

Στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ τα σημαντικά λέγονται στο δείπνο των ηγετών, το πρώτο βράδυ. Ετσι, όταν οι ηγέτες των 27 και οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας κάθισαν να φάνε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σότσι με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον ρώσο ηγέτη την προηγούμενη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στη θερινή κατοικία του στο Σότσι. Είχε το προνόμιο και την ευθύνη να είναι ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που θα είχε ένα τετ α τετ με τον Πούτιν μετά την «ψυχροπολεμική» τηλεδιάσκεψη του τελευταίου με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία.

Ολα αυτά, και καθώς το Ουκρανικό ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρθηκαν από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος απέκτησε έναν κρίσιμο ρόλο «δίαυλου» Βρυξελλών – Μόσχας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης (ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβερνητικές πηγές), ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στους ομολόγους του ότι η αποκλιμάκωση στην Ουκρανία θα ήταν προς όφελος όλων, θυμίζοντας ότι θα επιβάλλονταν συντονισμένες κυρώσεις σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών. Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ και η επανενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων του σχήματος της Νορμανδίας προσφέρουν τη βάση για την εκτόνωση της κρίσης.

Στη συζήτηση για το Μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στην προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, στις νέες δομές, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και στο πρόγραμμα «Ηλιος» για την πολιτική ενσωμάτωσης όσων δικαιούνται διεθνή προστασία και για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Υπογράμμισε παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τις ευθύνες της Τουρκίας για τα σύνορα και τη μη συμμόρφωσή της προς τις υποχρεώσεις της εν δυνάμει της λεγόμενης κοινής δήλωσης με την ΕΕ (2016).

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Κριστίν Λαγκάρντ για την απόφαση της ΕΚΤ και την ειδική πρόνοια που επέδειξε για τα ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...