387
Έλενα Νταλί, Νίκος Ανδρουλάκης, Κατρίνα Μπάρλεϊ και Τάνια Φαγιόν |

Ανδρουλάκης με καρφιά κατά Σάντσεθ στο PES: Πρόβλημα τα αντίθετα συμφέροντα των κρατών-μελών

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 19:32
Έλενα Νταλί, Νίκος Ανδρουλάκης, Κατρίνα Μπάρλεϊ και Τάνια Φαγιόν
|

Ανδρουλάκης με καρφιά κατά Σάντσεθ στο PES: Πρόβλημα τα αντίθετα συμφέροντα των κρατών-μελών

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 19:32

Την ανάγκη για Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Εξωτερικών και Αμυνας προέταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο ετήσιο Συμβούλιο «για μια Ευρώπη της Δικαιοσύνης, της Αειφορίας, του Σεβασμού», του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, κατά την τοποθέτησή του σε πάνελ για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Άμυνας όπου συμμετείχε η Ευρωπαία Επίτροπος από τη Μάλτα υπεύθυνη για θέματα ισότητας, Ελενα Νταλί, η επικεφαλής του SD Σλοβενίας και ευρωβουλευτής Τάνια Φαγιόν, και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Σχετικά με τις προκλήσεις της κοινής άμυνας στην ΕΕ, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι «το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι τα αντίθετα συμφέροντα των κρατών-μελών. Δεν έχει νόημα να έχουμε κοινό στρατό εάν δε μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα τον χρησιμοποιούμε». Αναφερόμενος στις εξαγωγές όπλων, πρόσθεσε σχετικά:

«Πέρυσι, καταθέσαμε ως Σοσιαλιστές την πρόταση μου για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μετά από την πολιτική παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Η τροπολογία επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά τίποτε δεν άλλαξε. Πολλά κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένων και αυτών με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως της Ισπανίας, συνεχίζουν να εξάγουν όπλα στην Τουρκία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια των δύο κρατών μελών. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Πέδρο Σάντσεθ, τον ισπανό πρωθυπουργό που ήταν επίσης παρών στη σύνοδο του PES.

«Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δεν μείωσε ποτέ τον προϋπολογισμό για την άμυνα, οπότε για εμάς, η δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Εξωτερικών και Άμυνας, είναι θέμα αλληλεγγύης. Μόνο αν δράσουμε μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στο περιθώριο του ετήσιου Συμβουλίου, ο κ. Ανδρουλάκης είχε σύντομη συνάντηση και σε καλό κλίμα, με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον οποίο και συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Αντιστοίχως, ο Ολαφ Σολτς συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την εκλογική του νίκη στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες.

Σε συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη, η επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Περέζ συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την επιτυχία του στις εκλογές, ενώ και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής. Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πως είναι πολύ αισιόδοξος ότι η παράταξη επιστρέφει. Οι δυό τους, συμφώνησαν για τη διεξαγωγή κοινής εκδήλωσης στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News