802
Ο Πέδρο Μαρτίνς λίγο πριν από την έναρξη του ματς με την Αρσεναλ για τους «32» του Europa League | ΙΝΤΙΜΕSports/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Μαρτίνς έπαιξε (τα ρέστα του) κι έχασε

Sportscaster Sportscaster 21 Φεβρουαρίου 2020, 14:09
Ο Πέδρο Μαρτίνς λίγο πριν από την έναρξη του ματς με την Αρσεναλ για τους «32» του Europa League
|ΙΝΤΙΜΕSports/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Μαρτίνς έπαιξε (τα ρέστα του) κι έχασε

Sportscaster Sportscaster 21 Φεβρουαρίου 2020, 14:09

Ηταν το καλύτερο παιχνίδι του Ολυμπιακού μέσα στο 2020. Αλλά, και πάλι, δεν ήταν αρκετό. Το διαισθανόσουν, ακόμη και στο χρονικό διάστημα που οι «ερυθρόλευκοι» έφταναν πρώτοι στην μπάλα, κρατούσαν άνετα τον έλεγχο του αγώνα και είχαν ανάψει τη φλόγα του ενθουσιασμού στις εξέδρες του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μετά τη (μεγάλη) χαμένη ευκαιρία του Βαλμπουενά στο τρίτο λεπτό της αναμέτρησης.

Πόση ώρα θα άντεχαν σε αυτόν τον αγγλικό ρυθμό, απέναντι σε μια ομάδα που είναι συνηθισμένη να παίζει επί 90′ σε υψηλή ένταση;

Ποιος -πλην Φορτούνη- θα μπορούσε να έρθει από τον πάγκο και να βοηθήσει ουσιαστικά; Ενώ η Αρσεναλ, είχε για αναπληρωματικούς τον Θεμπάγιος και τον Πεπέ (την ακριβότερη μεταγραφή στα χρονικά του συλλόγου).

Ο Ολυμπιακός προδόθηκε από τις δυνάμεις του, και από την έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων. Οσο το ματς παιζόταν με τις μπαταρίες και των δύο ομάδων φορτισμένες, δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τη μεγάλη του αντίπαλο. Αλλά, όταν η κόπωση του χτύπησε την πόρτα, το 1-1 (στις ευκαιρίες για γκολ) του πρώτου μέρους έγινε 0-5 στο δεύτερο. Το υπερπλήρες (για τις εγχώριες διοργανώσεις) ρόστερ του αποδείχτηκε «φτωχό» για έναν αγώνα με τόσο μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Η είσοδος του Φορτούνη ήταν η μόνη παρέμβαση που μπορούσε να κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς για να «φρεσκάρει» την ομάδα του. Ο Λοβέρα ήταν σαν να μην μπήκε ποτέ στο παιχνίδι – η επιμονή του πορτογάλου προπονητή σε αυτόν τον παίκτη είναι ένα μυστήριο. Τρίτη αλλαγή δεν δοκίμασε, καν. Ο Σουντανί, που θα του ήταν πολύ χρήσιμος, είναι τραυματίας. Και ο Ποντένσε, που θα ήταν πολύτιμος, εκείνη την ώρα αγωνιζόταν με τη φανέλα της Γουλβς εναντίον της Εσπανιόλ. Αυτός ο παίκτης, που στον Ολυμπιακό ήταν αναντικατάστατος, πέρασε στον αγώνα των «Λύκων» ως αλλαγή στο 83′, με το σκορ να βρίσκεται στο 4-0. Να γιατί, η καλύτερη ελληνική ομάδα πάντα θα δυσκολεύεται να νικήσει έναν αντίπαλο από την Premier League.

Κάπως έτσι διαμορφώθηκε το σκηνικό της μιας στιγμής που έκρινε το αποτέλεσμα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Μουστάφι σημαδεύει με μια μακρινή μπαλιά ακριβείας τον Ομπαμεγιάνγκ, επειδή ο Φορτούνης -που δεν το ‘χει με το μαρκάρισμα- δεν τον παρενοχλεί. Ο Ομπαμεγιάνγκ με τον Σάκα βάζουν τον Ομάρ στη μέση, επειδή ο Βαλμπουένα έχει ξεμείνει από δυνάμεις και δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Ο Σάκα δίνει μια καταπληκτική ασίστ στον Λακαζέτ, επειδή ο Σεμέδο δεν προλαβαίνει να καλύψει τον κενό χώρο που άφησε ο Ομάρ. Κι ο Λακαζέτ σκοράρει με ένα «τελείωμα» πανεύκολο για την κλάση του (81′). Μέσα στο επόμενο πεντάλεπτο, μια ο Σα και μια το δοκάρι του γλιτώνουν τον Ολυμπιακό από το 2-0.

Τόσες ευκαιρίες για γκολ, η Αρσεναλ δεν είχε δημιουργήσει στα 80 προηγούμενα λεπτά. Τι συνέβη; Μόλις οι γηπεδούχοι δοκίμασαν να γίνουν πιο απειλητικοί, με την είσοδο του Φορτούνη στη θέση του Μπουχαλάκη (65’), οι ταχύτατοι μεσοεπιθετικοί των Αγγλων βρήκαν τους χώρους που αναζητούσαν. Τις δύο από τις τρεις φορές που επιχείρησαν μια γρήγορη αντεπίθεση, «πούλησαν» την μπάλα. Την τρίτη, πέτυχαν το γκολ. Βλέποντας τους «Κανονιέρηδες» ανόρεκτους, να αρκούνται στο 0-0, ο Μαρτίνς αποφάσισε να ρισκάρει. Επαιξε… τα ρέστα του στη νίκη κι έχασε.

Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για τη φιλοδοξία του να πάρει κάτι παραπάνω από την ισοπαλία. Σήμερα, όμως, με καθαρό μυαλό, θα τα έχει βάλει με τον εαυτό του. Που δεν σκέφτηκε ότι η ταυτόχρονη παρουσία στην ενδεκάδα, του Φορτούνη, του Λοβέρα και του κατάκοπου Βαλμπουενά, ήταν… σκέτη αυτοκτονία

Ο Ολυμπιακός έχει προκριθεί σε βάρος αγγλικού συλλόγου μόνο μια φορά: πέρυσι, απέναντι στην άπειρη Μπέρνλι. Από όλους τους υπόλοιπους που βρέθηκαν στο δρόμο του, αποκλείστηκε: από τη Γουέστ Χαμ, την Τότεναμ (δύο φορές), τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ (τρεις), τη Λίβερπουλ (άλλες τρεις), τη Νιούκαστλ, την Τσέλσι. Την Αρσεναλ την έχει νικήσει τέσσερις φορές, όμως ποτέ όταν το αποτέλεσμα ήταν καθοριστικό για ‘κείνη. Επιπλέον, ποτέ δεν κέρδισε αγγλική ομάδα στο «Καραϊσκάκης» χωρίς να έχει προηγηθεί στο σκορ. Εάν πιστέψουμε τη στατιστική, στο χθεσινό ματς όλα τελείωσαν πολύ νωρίς: σε εκείνη την ευκαιρία του Βαλμπουενά μόλις στο τρίτο λεπτό.

Η απόδοση της Αρσεναλ δεν ήταν τέτοια, ώστε να του απαγορεύει να ελπίζει στη ρεβάνς της προσεχούς Πέμπτης. Εστω χωρίς τον Σεμέδο, που χθες δέχτηκε κίτρινη κάρτα για ένα αχρείαστο φάουλ στο κέντρο του γηπέδου. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι η αντίπαλός του έχει σοβαρευτεί από τότε που την ανέλαβε ο Μικέλ Αρτέτα. Σε αυτό είναι άτυχος, εφέτος. Μετά την Μπάγερν Μονάχου και την Τότεναμ, η Αρσεναλ έγινε η τρίτη ομάδα που τον αντιμετώπισε με νέο προπονητή στον πάγκο της, και με την πίστη που πάντοτε φέρνει μια αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.

Αλλά, ίσως η μεγαλύτερη ατυχία του Ολυμπιακού είναι το ότι, εδώ και τρία χρόνια, η Αρσεναλ στρέφει το ενδιαφέρον της στο Europa League. Πρόπερσι έφτασε ώς τα ημιτελικά. Πέρυσι, στον τελικό. Κι εφέτος θέλει, οπωσδήποτε, να σηκώσει την Κούπα για να γιατρέψει τις πληγές της. Σε αυτές τις τρεις σεζόν, μόνον η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε να την αποκλείσει. Στο «Εμιρεϊτς» οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να κάνουν ένα τέλειο παιχνίδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...