350
Οι αφίσες του Μελανσόν εν όψει των βουλευτικών εκλογών είναι παντού | REUTERS/Gonzalo Fuentes

O Μελανσόν «ρουφάει» το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρά τη διαφωνία του Ολάντ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 10:31
Οι αφίσες του Μελανσόν εν όψει των βουλευτικών εκλογών είναι παντού
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

O Μελανσόν «ρουφάει» το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρά τη διαφωνία του Ολάντ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 10:31

Παρά τη διαφωνία του Φρανσουά Ολάντ, του τελευταίου σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας, το ξεδοντιασμένο πολιτικά, άλλοτε κραταιό γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) κατέληξε σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό συμμαχίας με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Την είδηση για την κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο κομμάτων γνωστοποίησε την Τετάρτη στον ραδιοσταθμό Franceinfo το στέλεχος του LFI Αντριέν Κατενάνς.

«Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν και μπορούμε να το πράξουμε με μια κυβερνητική πλειοψηφία για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Κατενάνς.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε από διαπραγματευτές, εξακολουθεί να πρέπει να εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το LFI είχε συνάψει νωρίτερα παρόμοιες συμφωνίες με τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, δημιουργώντας αυτό που ήθελε ο Μελανσόν από την επομένη των προεδρικών εκλογών που ανέδειξαν τον Εμανουέλ Μακρόν ξανά πρόεδρο της Γαλλίας: ένα ενιαίο «λαϊκό» μέτωπο απέναντι στον… νεοφιλελεύθερο Μακρόν και υπό την ηγεσία του ώστε μετά τις βουλευτικές κάλπες της 12ης και 19ης Ιουνίου να επιβάλλει τον εαυτό του στην πρωθυπουργία σε μια δύσκολη cohabitation.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος της Γαλλίας την πενταετία 2012-2017 και ιστορικό στέλεχος του PS, δήλωσε ότι αισθάνεται αμήχανος στο ενδεχόμενο να υπάρξει προεκλογική συμφωνία του κόμματός του με τον Μελανσόν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Προειδοποίησε πως αν αυτό συμβεί, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις θα εκλεγούν μόνο οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας –το ίδιο θα συμβεί και σε Οικολόγους, Κομμουνιστές, όπως επεσήμανε.

Αν αυτή η πρόταση Μελανσόν γίνει δεκτή, είναι επειδή «η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα έχει αποφασίσει να το εξαφανίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ολαντ.

Η μεγαλύτερη ένστασή του ήταν πάντως για τα πολιτικά προγράμματα των δύο κομμάτων, τα οποία, όπως είπε, δεν είναι συμβατά. «Αν τα προγράμματα γίνονται για να εφαρμόζονται, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν αναγκασμένη να δείξει ανυπακοή στις ευρωπαϊκές συμφωνίες και οδηγίες; Οτι η επόμενη κυβέρνηση, αν δημιουργηθεί, και αν είχε την πλειοψηφία, θα έπρεπε να οδηγήσει εκτός ΝΑΤΟ; Να μην αποστέλλει πλέον βοήθεια στους Ουκρανούς, ούτε να τους στηρίζει με στρατιωτικά μέσα; Γιατί αυτές είναι οι θέσεις του Ζαν-Λικ Μελανσόν και της Ανυπότακτης Γαλλίας», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...