560
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, στη συνάντηση που είχαν τον Αύγουστο του '19. Τώρα, ο Γάλλος στέλνει τις δυνάμεις του στην περιοχή μας | Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Ο Μακρόν έστειλε το Ναυτικό του στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλευρό της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 23:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2020, 14:33
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, στη συνάντηση που είχαν τον Αύγουστο του '19. Τώρα, ο Γάλλος στέλνει τις δυνάμεις του στην περιοχή μας
|Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Ο Μακρόν έστειλε το Ναυτικό του στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλευρό της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 23:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2020, 14:33

Προηγήθηκε ένα τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μπρεγκανσόν, όπου παραθερίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, το απόγευμα της Τετάρτης, παράλληλα με το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού (εδώ), στο οποίο έγινε λόγος για «ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεών μας».

Η υπόθεση ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στο Ισραήλ με το οποίο υπάρχει πλέον «ειδική σχέση» ήταν σωστή. Αλλά πλέον ήρθε και η Γαλλία, η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συμπαραταχθεί σε ένα ενιαίο όπως διαγράφεται μέτωπο απέναντι στην Τουρκία και τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν, το βράδυ της Τετάρτης, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο και πιο απόλυτα υπέρ των ελληνικών θέσεων σε αυτήν την κρίση με τους Τούρκους:

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, διεμήνυσε ο γάλλος ηγέτης, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον κίνδυνο «ατυχήματος» είχε τονίσει και ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Παράλληλα όμως ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε και κάτι άλλο:

Η Γαλλία θα ενισχύσει τις επόμενες ημέρες την στρατιωτική παρουσία της στη Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία, όπως ανέφερε, «με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, με μήνυμά του επίσης στο Twitter, ευχαρίστησε τον Μακρόν χαρακτηρίζοντάς τον φίλο της Ελλάδας αλλά επίσης υπερασπιστή των ευρωπαϊκών αξιών και του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι προφανές ότι κάτι άλλαξε. Το Παρίσι είχε μείνει ανησυχητικά σιωπηλό στα πρώτα 24ωρα της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης, που ενέσκυψε μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να εκδώσει NAVTEX και να στείλει το «Oruc Reis» για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή η αρχικά επιφυλακτική στάση του Μακρόν —ο οποίος βρίσκεται σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Ερντογάν εδώ και έναν χρόνο (εδώ)— ερμηνεύτηκε ως μια ένδειξη δυσφορίας της Γαλλίας για την απόφαση της Ελλάδας να μην προχωρήσει στην αγορά των γαλλικών φρεγατών (εδώ). Ο,τι και αν ήταν πάντως, αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας αποκαταστάθηκε.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και –εδώ είναι το σημαντικό– για «κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας».

Από τη γαλλική προεδρία ανέφεραν ότι «προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα».

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», ανέφερε το κείμενο που εκδόθηκε από το Ελιζέ.

Παράλληλα εξάλλου με τις επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν είχε υπάρξει επικοινωνία του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί (εδώ).

Οπως μετέδωσε το Reuters, η Γαλλία έστειλε σε πρώτη φάση, δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ καθώς και τη φρεγάτα ««La Fayette» και το ελικοπτεροφόρο FS «Tonnerre», στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, τα οποία πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...