536
Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καταφθάνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ασκήσεις υπομονής και πυρετός τηλεφωνημάτων στο Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 10:06
Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καταφθάνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ασκήσεις υπομονής και πυρετός τηλεφωνημάτων στο Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 10:06

Ο Γκάντι έλεγε ότι το να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει ότι χάνεις τη μάχη. Στο Μαξίμου, κατά τα φαινόμενα, έχουν υπομονή απέναντι στο long-game του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τεστάρει τα ελληνικά αντανακλαστικά και στέλνει το «Oruc Reis» να οργώνει την περιοχή που έχει δεσμεύσει με τη νέα NAVTEX που εκδόθηκε.

Δεν είναι απλώς μια άσκηση υπομονής πάντως. Τουναντίον, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, τα τηλεφωνήματα και οι τηλεδιασκέψεις δίνουν και παίρνουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβαίνει ο ίδιος σε επικοινωνίες σε ανώτατο επίπεδο, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας. Αντίστοιχη δουλειά γίνεται και σε διπλωματικό επίπεδο. Για παράδειγμα, το διπλωματικό γραφείο του Βερολίνου έχει αποδυθεί σε μια απευθείας επικοινωνία με τα διπλωματικά γραφεία της καγκελαρίας στο Βερολίνο, του Ελιζέ στο Παρίσι και με τις Βρυξέλλες, οι οποίες για πρώτη φορά και καιρό αρθρώνουν λόγο για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.

Η αποστολή δεν είναι εύκολη. Για την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμα και εν μέσω κορονοϊού, τα μέσα του Αυγούστου είναι περίοδος θερινής ραστώνης. Ηγέτες και οι συνεργάτες τους ψάχνουν ανάσες και η Ανατολική Μεσόγειος ίσως τους πέφτει κάπως… μακριά. Για την Αθήνα, όμως, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Εξ ου και έπεσε στο τραπέζι το αίτημα για ένα τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο είναι και το μόνο όργανο που μπορεί να αποφασίσει κυρώσεις για την Τουρκία. Και μπορεί η Γερμανία προς ώρας να τηρεί στάση αναμονής και να παραπέμπει στο άτυπο Συμβούλιο της 27ης Αυγούστου, τα κανάλια επικοινωνίας, όμως, έχουν πάρει φωτιά.

Εκτός του κ. Μητσοτάκη, εκ των κεντρικών προσώπων είναι η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, η οποία από το γραφείο της είναι σε επικοινωνία με τις πρωτεύουσες-κλειδιά. Στόχος είναι να διεθνοποιηθεί το ζήτημα, να καταστεί σαφές ότι ο παραβάτης στην περιοχή είναι η Τουρκία και μόνο, αλλά παράλληλα να σταλεί και το μήνυμα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, εφόσον παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Δεν ήταν, δε, τυχαίο ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρος βρέθηκε χθες δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί και το απόγευμα, και στη συνέχεια συμμετείχε στο Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Πεντάγωνο.

Οι χειρισμοί που γίνονται στο παρασκήνιο είναι λεπτοί. Όπως το έθετε πηγή με άρτια γνώση των επαφών, όποιες επαφές πρέπει να γίνουν, έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται. Ανώτερη πηγή του Πενταγώνου εκτιμούσε, δε, χθες το βράδυ, σε συνομιλία με το Protagon, ότι δεν αποκλείεται να είναι και θέμα χρόνου αυτές οι επαφές που έχουν συστηματοποιηθεί να καρποφορήσουν. Η ίδια πηγή, πάντως, εκτιμούσε ότι απαιτείται υπομονή, μιας και η κατάσταση είναι περίπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Γερμανία, όσο και το Παρίσι και οι Βρυξέλλες τελούν εν γνώσει και των ελληνικών θέσεων, αλλά και των ελληνικών σχεδιασμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση για το ότι η Τουρκία μονομερώς πυροδοτεί την ένταση. Αντιστοίχως, πηγές του Protagon αναφέρουν ότι οι γερμανικές ενστάσεις για το timing που αφορά την ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ έχουν καμφθεί από την εκκίνηση της νέας κρίσης με την Τουρκία, σε επικοινωνία Αθήνας-Βερολίνου.

Αυτό που αναζητείται, πάντως, είναι η αποκλιμάκωση. Κεντρική εκτίμηση, βεβαίως, είναι πως, παρά την όλο και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Ερντογάν δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια κίνηση που θα δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή και θα ωθήσει την Αθήνα σε ενεργοποίηση των κανόνων εμπλοκής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...