683
| Από αυτό το εργαστήρι στο βόρειο Λονδίνο βγαίνουν αληθινά κομψοτεχνήματα (photo: Alun Callender)

O Λονδρέζος που φτιάχνει τις ωραιότερες υδρογείους του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2016, 14:11

O Λονδρέζος που φτιάχνει τις ωραιότερες υδρογείους του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2016, 14:11

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως μια υδρόγειος σφαίρα ήταν απαραίτητο εποπτικό μέσο κάθε σχολείου στο μάθημα της Γεωγραφίας. Τώρα με το ίντερνετ βέβαια που κατεβάζεις σε δευτερόλεπτα χάρτες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου οι υδρόγειοι έχουν μετατραπεί περισσότερο σε διακοσμητικά αντικείμενα ή συλλεκτικά κομμάτια για ρέκτες και νοσταλγούς του παρελθόντος.

Οπως επισημαίνει ο Λουκ Σπένσερ στο Atlas Obscura, για τον Πίτερ Μπέλερμπι αυτό το πάθος για τις υδρογείους μετατράπηκε εντελώς ξαφνικά σε μια επικερδή επιχείρηση καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους στον κόσμο που κατασκευάζει τέτοιες σφαίρες.

χάρτες 2
Ο Πίτερ Μπέλερμπι στο εργαστήρι της εταιρίας του (photo: Ana Santl)

«Νομίζω πως σε όλους μας αρέσουν οι υδρόγειοι» υπογραμμίζει. «Και οι χάρτες είναι ωραίοι, όμως οι υδρόγειοι είναι πιο απτές, μοιάζουν πιο αληθινές και διηγούνται πολύ καλύτερα την ιστορία του πλανήτη μας».

Προτού ασχοληθεί με τις υδρογείους ο Μπέλερμπι διηύθυνε ένα κέντρο μπόουλινγκ και θα συνέχιζε να το κάνει αν δεν σκεφτόταν να δωρίσει στον πατέρα του που έκλεινε τα 80 του χρόνια κάτι ξεχωριστό για τα γενέθλιά του.

χ'αρτες 1
Η ποικιλία είναι μεγάλη και μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα βαλάντια (photo: Ana Santl)

Εψαξε να βρει μία υδρόγειο, που προφανώς θα θύμιζε στον γηραιό Εγγλέζο τα μεγαλεία της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν τόσο εκτεταμένη ώστε στην επικράτειά της ο ήλιος δεν έδυε ποτέ.

Δεν είχε τύχη όμως στα παλαιοπωλεία όπου έψαξε και έτσι αποφάσισε να κατασκευάσει μία ο ίδιος! Πράγμα διόλου εύκολο καθώς εκτός από το να βρεις έναν κατάλληλο χάρτη απαιτεί και ειδικές γνώσεις αντιγραφής και επικόλλησης των λωρίδων από χαρτί.

χάρτες 19
Λωρίδες με τους παράλληλους και τους μεσημβρινούς έτοιμες να κολληθούν στις σφαίρες (photo: Tom Bunning)

«Στον χάρτη που βρήκα όμως εντόπισα τόσα λάθη και ανακρίβειες ώστε έπρεπε να τον δουλέψω από την αρχή» υπογραμμίζει. Η δουλειά αυτή του πήρε σχεδόν δύο χρόνια και το 2008 ο τελειομανής Μπέλερμπι έφτιαξε επιτέλους την υδρόγειο των ονείρων του.

Τόσο μάλιστα παθιάστηκε και τόσο τον συνεπήρε αυτή η δουλειά ώστε τη μετέτρεψε σε βιοποριστική. Κάθε υδρόγειος σφαίρα Μπέλερμπι είναι χειροποίητη και δουλεμένη στην εντέλεια με υδροχρώματα που της δίνουν ένα εντελώς ξεχωριστό ύφος.

χάρτες 8
Αυτό που δίνει στις υδρογείους την ξεχωριστή τους γοητεία είναι τα υδροχρώματα που χρησιμοποιούνται (photo: Ana Santl)

Οι ήπειροι και οι ακτογραμμές σκιάζονται απαλά με μια γκάμα χρωμάτων που εκτείνονται από το τιρκουάζ και το ανθρακί μέχρι το γαλανό και το χρυσαφί. Πρόκειται για πραγματικά έργα τέχνης που θα ικανοποιούσαν και τον πιο απαιτητικό φιλότεχνο.

Το εργαστήριο όπου κατασκευάζονται βρίσκεται στο βόρειο Λονδίνο και απασχολεί δέκα δεξιοτέχνες του πινέλου και της γραφίδας ενώ η online παρουσία της φίρμας (instagram) είναι επίσης σημαντική καθώς ο εμπνευστής της αρέσκεται να σχολιάζει τις κοινωνικές διαστάσεις αξιοπερίεργων γεγονότων που συμβαίνουν στον πλανήτη.

χάρτες 7
Κάθε υδρόγειος δουλεύεται στο χέρι πρώτα με πινέλο και κατόπιν με πενάκι (photo: Tom Bunning)

Οπως για παράδειγμα ότι η Ουρουγουάη έχει τον πιο μακροσκελή εθνικό ύμνο στον πλανήτη ενώ ο πρόεδρός της χαρίζει στο κράτος το 90% της αποζημίωσής του και ζει σε ένα φτωχικό διαμέρισμα με μοναδική του παρέα το τρίποδο πιστό σκυλί του!

Η κάθε υδρόγειος χρειάζεται 6 μήνες για να φτιαχτεί και η τιμή τους διαμορφώνεται από τα 1.350 ευρώ για τις μικρότερες έως τα 75.000 ευρώ για τις μεγαλύτερες. Η πιο διάσημη υδρόγειος που κατασκευάζει η εταιρία είναι η «Τσώρτσιλ», που φέρει το όνομα του βρετανού πρωθυπουργού στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, έχει διάμετρο 1,30 μέτρα και ζυγίζει 317,5 κιλά.

Και όπως επισημαίνει ο Μπέλερμπι «δεν πρόκειται τόσο για τη χρηστικότητα μιας υδρογείου – πιο πολύ απ΄ όλα μετράει η ικανοποίηση των ανθρώπων που τις αγοράζουν ότι κατέχουν ένα ξεχωριστό αντικείμενο, το οποίο είναι τόσο όμορφο διαχρονικά που θα μπορούσε να περνάει από γενιά σε γενιά».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...