269
| Herzog & de Meuron

Ενας καθεδρικός ναός για το ποδόσφαιρο

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2015, 15:52

Ενας καθεδρικός ναός για το ποδόσφαιρο

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2015, 15:52

Ενα νέο, εντυπωσιακό σπίτι για την Τσέλσι θέλει να εξασφαλίσει ο πρόεδρος της Ρομπάν Αμπράμοβιτς και δεν φαίνεται να θυσιάζει στην λειτουργικότητα την αρχιτεκτονική πρωτοτυπία.

Ο λονδρέζικος σύλλογος απευθύνθηκε στο φημισμένο ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron για το νέο στάδιο και τα σχέδια που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ένα αν μη τι άλλο εντυπωσιακό δημιούργημα. Το ίδιο γραφείο είχε αναλάβει επίσης το Ολυμπιακό Στάδιο στο Πεκίνο, την εντυπωσιακή «Φωλιά του Πουλιού», και το νέο γήπεδο στο Μπορντό. Για λογαριασμό της Τσέλσι σε κάποιο βαθμό συνεχίζει τις κατασκευαστικές ιδέες των δύο προηγούμενων έργων.

Το γήπεδο πρόκειται να κατασκευαστεί στον χώρο όπου βρίσκεται το υπάρχον, το Στάμφορντ Μπριτζ, και θα έχει χωρητικότητα 60.000 θεατών έναντι 42.000 του σημερινού. Αν όλα ολοκληρωθούν βάσει των σχεδιασμών που έχουν γίνει, το 2017 θα κατεδαφιστεί το Στάμφορντ Μπριτζ και το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2020.

Η πρόταση του γραφείου είναι ένα κτίσμα με 264 εξωτερικές κολώνες, με διαφορετικές αναλογίες η κάθε μία, επενδεδυμένες όλες με τούβλα που θα ενώνονται με ένα ατσάλινο στεφάνι. Το σύνολο θυμίζει κάπως καθεδρικό ναό και ανακαλεί, κυρίως με τα μεταλλικά κομμάτια που ενώνουν τις κολώνες, το θυρεό της Τσέλσι, ένα λιοντάρι που κρατά έναν ιστό.

Ανάμεσα στις κολώνες ανοίγονται αψιδωτοί στεγασμένοι χώροι με μεγάλο ύψος, σημείο συνάντησης για τους οπαδούς που προσέρχονται σε αυτό.

Σκοπός είναι το νέο στάδιο να μοιάζει να εντάσσεται όσο πιο αρμονικά γίνεται στις κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή – αρκετά κοντά στο κέντρο του Λονδινου – οι οποίες έχουν κατασκευαστεί πολλές δεκαετίες νωρίτερα. Το νέο στάδιο, παρά την όψη φρουρίου που δίνει από ψηλά, είναι ωστόσο φωτεινό και επιτρέπει την κοινωνική δραστηριότητα των οπαδών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...