344
Μπάκιγχαμ 24 Ιουλίου: η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται στα ανάκτορα τον Μπόρις Τζόνσον για να τον χρίσει πρωθυπουργό | Victoria Jones/Pool via REUTERS

Ο Μπόρις στη βασίλισσα Ελισάβετ και μετά στα… βάσανα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 18:29
Μπάκιγχαμ 24 Ιουλίου: η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται στα ανάκτορα τον Μπόρις Τζόνσον για να τον χρίσει πρωθυπουργό
|Victoria Jones/Pool via REUTERS

Ο Μπόρις στη βασίλισσα Ελισάβετ και μετά στα… βάσανα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 18:29

Η διαδοχή έγινε με όλο το βρετανικό τυπικό: η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επέδωσε την παραίτησή της στη βασίλισσα για να εμφανιστεί λίγη ώρα αργότερα ο νέος πρωθυπουργός που έλαβε από την αρχηγό του κράτους την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον και επίσημα από σήμερα Τετάρτη 24 Ιουλίου πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναμφίβολα εκπληρώνοντας μια παλιά φιλοδοξία που τα τελευταία χρόνια έγινε ο διακαής του πόθος.

Με εξασφαλισμένη την εντολή της βασίλισσας κατευθύνθηκε από το παλάτι στην πρωθυπουργική κατοικία όπου τον περίμενε το αναλόγιο για την πρώτη επίσημη ομιλία του.

Εμφανίστηκε ενωτικός -«η δουλειά μου είναι να υπηρετώ εσάς, τον λαό» και υπενθύμισε –με μια μομφή προς την προκάτοχό του- ότι η Βρετανία πρέπει να τρέξει για να ολοκληρωθεί το μεγάλο εγχείρημα του Brexit.

Σήμερα, τρία χρόνια και ένα μήνα από το δημοψήφισμα που αποφάσισε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, το Brexit παραμένει σχέδιο επί χάρτου. Θεωρητικά η χώρα θα έπρεπε ήδη να είχε αποχωρήσει (από τις 29 Μαρτίου 2019). Αλλά, παράταση στην παράταση, έχει μπροστά της 99 ημέρες να καταλήξει σε μια έξοδο με συμφωνία – αν και ο Μπόρις ίσως να μην ήταν δυσαρεστημένος με μια έξοδο χωρίς όρους.

«Ο βρετανικός λαός απηύδησε να περιμένει και ήλθε η ώρα να του δώσουμε μια ισχυρή ηγεσία», τόνισε στην πρώτη ομιλία του. «Εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα», είπε ακόμη.

Για το Brexit δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου «χωρίς “εάν” και “όμως”». «Η δουλειά μου είναι να κάνω τους δρόμους πιο ασφαλείς (…) Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι τα παιδιά σας θα λάβουν εξαιρετική παιδεία», συνέχισε.

 

Η πρώτη ομιλία στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 (REUTERS/Hannah McKay)
Σχεδόν στο ημίφως ο νέος πρωθυπουργός, μπροστά από την επίσημη κατοικία του (REUTERS/Toby Melville)
Ο γάτος Λάρι, μόνιμος ένοικος του 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, παρακολουθεί μάλλον από απόσταση (REUTERS/Hannah McKay)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...