601
Μάθημα ανεξαρτησίας παρέδωσε ήδη ο Μπόρις Τζόνσον στην ΕΕ: «This is a proud fish, a smoked one!» | REUTERS/Peter Nicholls TPX IMAGES OF THE DAY

Ερχεται ο Μπόρις! – και ο Θεός (της Βρετανίας) βοηθός…

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 21:02
Μάθημα ανεξαρτησίας παρέδωσε ήδη ο Μπόρις Τζόνσον στην ΕΕ: «This is a proud fish, a smoked one!»
|REUTERS/Peter Nicholls TPX IMAGES OF THE DAY

Ερχεται ο Μπόρις! – και ο Θεός (της Βρετανίας) βοηθός…

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 21:02

To «φαινόμενο» Μπόρις Τζόνσον –που τόσο γοητεύει τις κάμερες με τις παραξενιές και τις γκάφες του- θα κυριαρχήσει από την Τρίτη 23 Ιουλίου στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, αφού ο εκκεντρικός πολιτικός αναμένεται να γίνει ο νέος αρχηγός των Τόρις αλλά και πρωθυπουργός στο Νησί.

Μάλιστα! Ο Μπόρις Τζόνσον, ο τσαρλατάνος, ο παιχνιδιάρης, πρωθυπουργός της Βρετανίας!

Το ψάρι στο σακούλι: όσον αφορά τη συσκευασία πώλησής του και το ποιος την επέβαλε στη βρετανική αγορά, ο Μπόρις είχε μεσάνυχτα – έτσι ο αντιευρωπαϊκός δεκάρικός του «του κάθισε στον λαιμό» (REUTERS/Peter Nicholls)

Ο τύπος (ας παίξουμε και εμείς, ώστε να μπούμε στο ευχάριστο κλίμα) έχει πει και έχει κάνει διάφορες… νοστιμιές, αποκαλυπτικές της ελαφράδας με την οποία αντιμετωπίζει τα σοβαρά θέματα μα και της αγνοίας του στα παγκοίνως γνωστά.

Σέλφι με μαθήτριες και μαθητές αστυνομικής σχολής (REUTERS/Dylan Martinez/Pool)

Μεταξύ των ολισθημάτων του που δεν πέρασαν απαρατήρητα είναι χοντράδες για τους μαύρους, για τους ομοφυλοφίλους και για το ντύσιμο του γυναικείου μουσουλμανικού πληθυσμού. Ο 55χρονος πολιτικός είπε ότι «οι μαύροι έχουν χαμόγελα σαν καρπούζια» και ότι οι μουσουλμάνες «μοιάζουν με γραμματοκιβώτια», κάνοντας άφρονα κατάχρηση μίας διεστραμμένης αντίληψης για το λεγόμενο «βρετανικό χιούμορ».

Προτού πολιτευτεί, ο Τζόνσον διετέλεσε δημοσιογράφος. Τα δείγματα εργασίας του ήταν υπερβολικά εμπαθή όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά στον κολοφώνα της επαγγελματικής δόξας έφθασε όταν απολύθηκε από τους Times για ιστορικές ανακρίβειες και ωμά ψεύδη, ακόμη και σε θέματα όπως η ζωή του Εδουάρδου του Β’ της Αγγλίας.

Ο Μπόρις κρατά ένα εργαλείο που μοιάζει με μεταμοντέρνα τσάπα και κυνηγάει εντυπώσεις ποιος ξέρει τι είδους – ο χωροφύλακας πάντως πίσω του παρακολουθεί ανέμελος και χαμογελαστός (REUTERS/Dylan Martinez/Pool)

Με τα ψάρια ο Τζόνσον δεν τα πηγαίνει καλά – και δίχως να του «στέκεται κόκαλο» στον λαιμό ή να «πετάει σπυριά» από αλλεργίες. Την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια συγκέντρωση επέδειξε στον κόσμο ένα συσκευασμένο σε σακουλάκι ψάρι με σκοπό να καταγγείλει την υποτιθέμενη «τρελή οδηγία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος. Εγινε ρεζίλι. Επειδή η «οδηγία» δεν ήταν ευρωπαϊκή αλλά βρετανική.

Αγρυπνος προστάτης των βρετανικών συμφερόντων (REUTERS/Peter Nicholls)

Ο Μπόρις μίσησε την Ευρώπη επειδή αναγκάστηκε να ζήσει στις Βρυξέλλες λόγω των υποχρεώσεων του πατέρα του. Και επειδή η μάνα του εκεί έπαθε κατάθλιψη ύστερα από το διαζύγιό της. (Ωστόσο οι οικογενειακές συμφορές δεν είναι λόγος για να μην ξεχωρίζει κανείς την ήρα από το… ψάρι.)

«Στην υγειά μου!» (REUTERS/Henry Nicholls/pool)

Με αυτά και με τα άλλα, ο Μπόρις Τζόνσον έχει δημιουργήσει αντιπάθειες στις Βρυξέλλες όπου έχει υπονομευτεί η αξιοπιστία του σε μη αναστρέψιμο βαθμό. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις περί το Brexit πριν από την 31η Οκτωβρίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, η πρώτη θα αποχωρήσει «ατάκτως» από την Ενωση, πιθανότατα με βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις.

«Τη δροσιά του να ‘χεις!» (Frank Augstein/Pool via REUTERS)

Μόλις αναλάβει ο Μπόρις τα ηνία από την Τερέζα, οι πρώτες 36 ώρες θα είναι αποφασιστικές. Η πολιτική του υπόσταση θα ζυγιστεί και θα κριθεί. Ιδίως τώρα, με τη σοβούσα κρίση με το Ιράν.

Ανεξάρτητα πάντως από το τι ακριβώς θα κάνει ο Τζόνσον με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ένας άλλος μεγάλος πολιτικός άνδρας έχει ήδη εκτιμήσει το ανάστημά του και έχει αποφανθεί: «Ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει μεγάλη δουλειά, μου αρέσει!»

Ποιος το είπε; Μα, θέλει και ρώτημα; Ο Ντόναλντ Τραμπ!…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...