318
| CreativeProtagon/Shutterstock

Προσφυγικό: Ξαφνικά η Τουρκία θολώνει τα νερά

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 16:26

Προσφυγικό: Ξαφνικά η Τουρκία θολώνει τα νερά

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 16:26

Θολώνει τα νερά η Άγκυρα για το θέμα του Προσφυγικού. Αλλεπάλληλες δηλώσεις από την τουρκική πρωτεύουσα προειδοποιούν ότι θα «ανοίξει η στρόφιγγα»  και θα πλημμυρίσει η Ευρώπη (η Ελλάδα συγκεκριμένα) με πρόσφυγες και, κυρίως, με μετανάστες.

Αυτό το παιχνίδι πιέσεων προς τις Βρυξέλλες κορυφώθηκε με τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αλλά και τις τελευταίες, του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης έσπευσαν να ερμηνεύουν την δήλωση ως ακύρωση της «Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας».

Ωστόσο, ο  Τούρκος ΥΠΕΞ στην τοποθέτησή του αναφερόταν στη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ από το 2014, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Μάλιστα από το 2017 η Τουρκία έχει δηλώσει επισήμως την μονομερή απόσυρσή της.

Οι δηλώσεις δεν έχουν σχέση με την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης του Μαρτίου 2016, η οποία αφορά στα νησιά του Αιγαίου και όχι στα χερσαία σύνορα. Αρα, πρακτικά, εάν θα μπορούσε να αφορά σε κάτι αυτή η απειλή είναι στις ροές από τον Έβρο ή προς τη Βουλγαρία. Ωστόσο εκτιμάται ότι οι δηλώσεις και οι ερμηνείες αυτές αποτελούν σκόπιμο παιχνίδι εντυπώσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για το Προσφυγικό Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι «Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες» αλλά επισήμανε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά την σχετική δήλωση ο κ. Κουμουτσάκος είχε συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργο Μαρκοπουλιώτη.

Αρμόδιες πηγές, αν και είναι καθησυχαστικές ως προς τη βαρύτητα των τελευταίων δηλώσεων, αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι σε εγρήγορση με δεδομένο ότι ήδη έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των εισροών κατά 30% και δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή, η πίεση της Τουρκίας να υπερβεί τα ρητορικά όρια, αν η Άγκυρα το κρίνει σκόπιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...