546
Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Πέρυσι προσπάθησε να εξουδετερώσει τη «βόμβα Τραμπ» | REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Ο αρχηγός του Πενταγώνου παρέκαμψε τον Τραμπ – για να μη γίνει πυρηνικός πόλεμος με την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 11:45
Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Πέρυσι προσπάθησε να εξουδετερώσει τη «βόμβα Τραμπ»
|REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Ο αρχηγός του Πενταγώνου παρέκαμψε τον Τραμπ – για να μη γίνει πυρηνικός πόλεμος με την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 11:45

Για μία ακόμη φορά ο Μπομπ Γούντγουορντ, ο θρυλικός δημοσιογράφος της Washington Post που πίσω στη δεκαετία του ’70, μαζί με τον Καρλ Μπερνστάιν, είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ προκαλώντας την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον από τον Λευκό Οίκο, προσφέρει μια σοκαριστική και διεισδυτική ματιά στα σκοτάδια της εξουσίας στις ΗΠΑ.

Τώρα, από κοινού με τον επίσης δημοσιογράφο της Post, Ρόμπερτ Κόστα, έγραψαν το βιβλίο «Peril», στο οποία αποκαλύπτουν ότι στους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, οι επιτελείς του Πενταγώνου φοβούνταν τόσο τη διανοητική κατάσταση του προέδρου, που είχαν λάβει μέτρα για να αποτρέψουν έναν πιθανό πόλεμο με την Κίνα.

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε η Washington Post, o στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου, ανησυχούσε τόσο για τη διανοητική κατάσταση του Τραμπ προς το τέλος της θητείας του, που πήρε κρυφά μέτρα για να αποφευχθεί μια σινοαμερικανική σύγκρουση.

Ο στρατηγός Μάιλι τηλεφώνησε κρυφά στον κινέζο ομόλογό του για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιτεθούν στην Κίνα, ανέφεραν οι Γούντγουορντ και Κόστα στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα αναφέρεται ότι ο στρατηγός έβαλε τους υφισταμένους του να υποσχεθούν ότι δεν θα υπάκουαν αμέσως σε μια πιθανή, ακραία εντολή του Τραμπ, κυρίως όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον Τζο Μπάιντεν.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συμπεράνει ότι η Κίνα θεωρούσε επικείμενη μια αμερικανική επίθεση, για αυτό ο αρχηγός του γενικού επιτελείου τηλεφώνησε δύο φορές στον στρατηγό Λι Τσουοτσένγκ: στις 30 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, και στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Στρατηγέ Λι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το αμερικανικό κράτος είναι σταθερό και όλα θα πάνε καλά» του είπε, σύμφωνα με το βιβλίο που βασίζεται σε ανώνυμες μαρτυρίες περίπου 200 αξιωματούχων. «Δεν θα σας επιτεθούμε, ούτε θα κάνουμε στρατιωτικές επιχείρησεις εναντίον σας», τον διαβεβαίωσε.

Αφορμή για το δεύτερο τηλεφώνημα στάθηκε εν μέρει η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο στρατηγός με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία τον ρώτησε τι ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν για να εμποδιστεί ένας«ασταθής πρόεδρος» να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα.

«Είναι τρελός. Το ξέρετε ότι είναι τρελός», φέρεται να είπε η Πελόζι, με τον στρατηγό να απαντά: «Συμφωνώ μαζί σας στα πάντα».

Επίσης, ο Μαρκ Μάιλι συγκάλεσε δύο φορές την ηγεσία του γενικού επιτελείου για να πει ότι, εάν ο Τραμπ διέταζε ένα πυρηνικό πλήγμα, θα έπρεπε ο ίδιος να ενημερωθεί προηγουμένως. Κοιτώντας τους στα μάτια, ζήτησε από όλους τους αξιωματικούς που είχαν συγκεντρωθεί να του επιβεβαιώσουν ότι είχαν καταλάβει σωστά, προσθέτουν οι Γούντγουορντ και Κόστα, σύμφωνα με τους οποίους επρόκειτο για «όρκο».

Ο Μάιλι ζήτησε επίσης από τη διευθύντρια της CIA, την Τζίνα Χάσπελ, και από τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, τον στρατηγό Πολ Νακασόνε, να παρακολουθούν κάθε τυχόν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ.

«Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο Μάιλι υπερέβη τις εξουσίες του και ανέλαβε εκτελεστικές εξουσίες», γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι. Ο ίδιος όμως ήταν πεπεισμένος ότι έκανε ότι μπορούσε ώστε «να μην υπάρξει μια ιστορική ρήξη στη διεθνή τάξη, να μην υπάρξει κάποιος κατά λάθος πόλεμος με την Κίνα ή με άλλους και να μη χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα».

Το γενικό επιτελείο, που ρωτήθηκε για το θέμα, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...