730
| CreativeProtagon

Ο άξονας Κίνας – Ρωσίας και ο πανικός στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2023, 10:05
|CreativeProtagon

Ο άξονας Κίνας – Ρωσίας και ο πανικός στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2023, 10:05

«Η Κίνα δεν είναι τέλεια, αλλά μπορεί να τη χρειαστούμε μια μέρα. Αρκετά κράτη-μέλη συμμερίζονται αυτήν την εκτίμηση» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και η δήλωσή του εξηγεί γιατί ευρωπαίοι ηγέτες σπεύδουν ξαφνικά να μεταβούν στο Πεκίνο.

Εν μέσω της ολοένα αυξανόμενης ανησυχίας για την εδραίωση του άξονα Κίνας – Ρωσίας έπειτα από τη διήμερη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα τις προηγούμενες ημέρες, πρώτος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει στην κινεζική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο. Σειρά μετά έχει ο Εμανουέλ Μακρόν, με τον γάλλο πρόεδρο να μεταβαίνει (εκτός απροόπτου, δεδομένης της ολοένα πιο εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία) στο Πεκίνο την 4η Απριλίου.

Κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια σειρά ευρωπαίων ηγετών σήμαναν συναγερμό για την υποστήριξη που παρείχε, με τον πλέον επιδεικτικό τρόπο, ο κινέζος πρόεδρος στον ρώσο ομόλογό του, προειδοποιώντας ότι δεν γίνεται να στέκονται άπραγοι καθώς το Πεκίνο και η Μόσχα εδραιώνουν μια συμμαχία που θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε βαθύτερη κρίση.

Σε μια ιδιωτική σύσκεψη στις Βρυξέλλες ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους συναδέλφους του να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν ότι η υποστήριξη που ήδη παρέχει η Κίνα στη Ρωσία δεν θα καταστεί καθοριστική για την εξέλιξη του πολέμου (υπέρ της Μόσχας) που μαίνεται στην Ουκρανία.

«Το διακύβευμα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο δύσκολα θα μπορούσε να είναι υψηλότερο για την Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο. Σε μια πιο σταθερή εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ελλοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία (και μετατροπής του) σε σύγκρουση μεταξύ των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και του Πεκίνου, καθώς και της Μόσχας. Επιπλέον, υπάρχει η διαφαινόμενη απειλή μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον για την Ταϊβάν, η οποία σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο εισβολής από τις κινεζικές δυνάμεις», συνοψίζει σε δημοσίευμά του το Politico.

Ωστόσο, ακόμη και δίχως η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και στην Κίνα να καταστεί και στρατιωτική, η ένταση (κυρίως όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας και εμπορίου) στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών διαρκώς αυξάνεται. Τις προηγούμενες εβδομάδες, μια σειρά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, στράφηκαν κατά του (κινεζικής ιδιοκτησίας) TikTok, επιβάλλοντας περιορισμούς. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταστρώνουν σχέδια με στόχο να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες (όπως λίθιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων).

Μιλώντας σε ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισιάνις Κάρινς χαρακτήρισε τη σύνοδο στη Μόσχα ως «αποκαλυπτική για την Ευρώπη», καθώς κατέδειξε ότι «η Κίνα δεν αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή (αλλά) κινείται απροκάλυπτα προς την πλευρά της Ρωσίας και αυτό είναι μια δυσκολία για όλους μας». Σημείωσε επίσης ότι, παρ’ όλο που το Πεκίνο έχει το πάνω χέρι στη σχέση του με τη Ρωσία, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πού επιδιώκει να οδηγήσει αυτή τη σχέση.

Διπλωματικές πηγές που συμμετείχαν στη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών ανέφεραν στο Politicο ότι την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να αρχίσει η Κίνα να συνδράμει περισσότερο, ακόμη και στρατιωτικά, τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε την επικείμενη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα, ενώ ισπανοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως ο ισπανός πρωθυπουργός θα εστιάσει στην κινεζική πρόταση για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Παρά, όμως, τη γενική ανησυχία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας, έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή, στις Βρυξέλλες δεν είναι ακόμα σαφές αν η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αλλάξει τη στάση της απέναντι στην Κίνα και να χαράξει μια νέα στρατηγική σε συνάρτηση με τα νέα δεδομένα: κάποιοι επιδιώκουν τη συνέχιση της συνεργασίας με το Πεκίνο με στόχο την περαιτέρω προσέγγιση, ενώ άλλοι επιθυμούν την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής.

Πάντως, έπειτα από συνάντησή του (την Πέμπτη) με τον Εμανουέλ Μπον, διπλωματικό σύμβουλο του Εμανουέλ Μακρόν, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι δήλωσε πως «η Κίνα αναμένει από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαδραματίσουν ρόλο στην… επιδίωξη πολιτικής επίλυσης». Αυτό συνάδει με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα ο Σι Τζινπίνγκ δεν δεσμεύθηκε, τουλάχιστον δημοσίως, να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία. Ωστόσο, οι Αμερικανοί προειδοποιούν εδώ και καιρό για το αντίθετο, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των ευρωπαίων ηγετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...