635
Εργαζόμενοι στη Σεούλ βγαίνουν για το μεσημεριανό τους γεύμα | EPA

Νότια Κορέα: Ενας ασθενής ήταν αρκετός για να ξανακλείσουν τα νυχτερινά κέντρα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2020, 10:53
Εργαζόμενοι στη Σεούλ βγαίνουν για το μεσημεριανό τους γεύμα
|EPA

Νότια Κορέα: Ενας ασθενής ήταν αρκετός για να ξανακλείσουν τα νυχτερινά κέντρα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2020, 10:53

Ενας μόνο φορέας του κορονοϊού, που πήγε σε πολλά μπαρ και κλαμπ της Σεούλ μόλις άνοιξαν, ήταν αρκετός για να μολυνθούν δεκάδες πελάτες και να ξανακλείσουν άμεσα -άγνωστο για πόσο- τα νυχτερινά κέντρα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.

Η επαναλειτουργία των μπαρ και κλαμπ στη Σεούλ προκάλεσε την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές και αυξάνοντας την ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Την Κυριακή, η Νότια Κορέα κατέγραψε 34 νέα κρούσματα του κορονοϊού, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό εδώ και ένα μήνα.

Από τα νέα κρούσματα, τα 26 αφορούν μετάδοση της Covid-19 στην κοινότητα και οκτώ είναι εισαγόμενα, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο σημερινός απολογισμός είναι ο υψηλότερος από τις 9 Απριλίου. Αφού αντιμετώπισε το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού εκτός Κίνας, η Νότια Κορέα κατέγραφε μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες, με τον συνολικό απολογισμό να κυμαίνεται γύρω στα 10 νέα κρούσματα ή και λιγότερα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αναζωπύρωση οφείλεται σε μια μικρή, αλλά επεκτεινόμενη εστία, που εντοπίστηκε σε πέντε κλαμπ της Σεούλ, στη συνοικία Ιταεγουόν, τα οποία επισκέφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένας 29χρονος άνδρας προτού βρεθεί θετικός στον ιό.

Τουλάχιστον 15 κρούσματα που καταγράφηκαν την Παρασκευή συνδέονται με τον άνδρα αυτόν. Από τα 18 νέα κρούσματα του Σαββάτου, τα 17 σχετίζονταν με την εστία αυτή, ενώ την Κυριακή, οι 14 από τις 26 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν στη Σεούλ.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο δήμαρχος έκλεισε όλα τα νυχτερινά κέντρα της πόλης καθώς φοβούνται ότι η νέα εστία της μόλυνσης θα αναζωπυρώσει την επιδημία του κορονοϊού.

Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν σε 7.200 τον αριθμό των ατόμων που επισκέφθηκαν τα συγκεκριμένα κλαμπ και βρίσκονται στη διαδικασία ιχνηλάτησης και εξέτασής τους.

«Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων», δήλωσε ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουν- σουν, διευκρινίζοντας ότι τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Επίσης ζήτησε από τους ανθρώπους που τα έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες να ενημερώσουν τις αρχές και να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η Νότια Κορέα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία χάρη σε ένα τεράστιο πρόγραμμα ιχνηλάτησης, τεστ και θεραπείας, για το οποίο δέχθηκε επαίνους και θεωρείται πρότυπο στη διαχείριση της κρίσης.

Η επανεμφάνιση κρουσμάτων της Covid-19 ήρθε την ώρα που η χώρα αυτή χαλαρώνει κάποιους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης και οδεύει προς το πλήρες άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων.

Δημόσιοι χώροι, όπως μουσεία και γκαλερί έχουν επαναλειτουργήσει, ενώ έχει ξεκινήσει η νέα σαιζόν κάποιων επαγγελματικών αθλημάτων, όπως το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο χωρίς θεατές. Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

«Ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα»

Ο πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζε-ιν, προειδοποίησε για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, εξηγώντας ότι η νέα εστία υπογραμμίζει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ξανά στη χώρα ο κορονοϊός ανά πάσα στιγμή.

«Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει (…) δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ποτέ σε ό,τι αφορά την πρόληψη της επιδημίας. Θα περάσει πολύς καιρός προτού εξαλειφθεί εντελώς η επιδημία covid-19. Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα» τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, την Κυριακή – Reuters

«Βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο. Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν με τους κανόνες ασφαλείας μέχρι να τελειώσει η κατάσταση, ακόμη και αφού επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους», κάλεσε ο Μουν τους συμπολίτες του.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων θα έχει διευρυμένες εξουσίες, σημείωσε ο Μουν, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις θα συστήσουν δικό τους σύστημα αντιμετώπισης της επιδημίας με τη συμμετοχή περισσότερων ειδικών.

«Θα προχωρήσουμε επίσης στη δημιουργία νοσοκομείων που θα ειδικεύονται στις μολυσματικές ασθένειες και ενός εθνικού κέντρου έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτές οι ενέργειες επείγουν, αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα έρθει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα», είπε ο πρόεδρος.

Στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί συνολικά 10.874 κρούσματα και 256 θάνατοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News