626
Καθημερινή σκηνή στους δρόμους της Σεούλ | REUTERS/Heo Ran

Πώς πολεμάει (και τιθασεύει) τον κορονοϊό η Κορέα

Soosuk Lim 21 Απριλίου 2020, 12:00
Καθημερινή σκηνή στους δρόμους της Σεούλ
|REUTERS/Heo Ran

Πώς πολεμάει (και τιθασεύει) τον κορονοϊό η Κορέα

Soosuk Lim 21 Απριλίου 2020, 12:00

Όλος ο κόσμος δίνει μάχη με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό. Και η Κορέα ήταν και αυτή σε μια σκληρό πόλεμο μαζί του μέχρι στις αρχές του Μαρτίου. Σήμερα ο αριθμός νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί περίπου σε 50 άτομα την ημέρα και το 65% των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων έχει αναρρώσει πλήρως. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει μεν, φαίνεται όμως μια λαμπερή αχτίδα ελπίδας.

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Economist δημοσιεύθηκε μια ανάλυση όλων των περιπτώσεων των παγκοσμίων επιδημιών από το 1960. Ως συμπέρασμα η ανάλυση επισημαίνει ότι η λήψη απόφασης πολιτικών μέτρων βάσει γεγονότων και η γνωστοποίηση-ανταλλαγή πληροφοριών με τον γενικό πληθυσμό μιας χώρας είναι η καλύτερη στρατηγική. Αυτή ακριβώς είναι η οδός που η Κορέα επέλεξε να ακολουθεί. Έτσι, μια χώρα με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων κατάφερε να ελέγξει μια εκρηκτική κατάσταση εξάπλωσης του κορονοϊού χωρίς να κηρύξει απομόνωση περιοχών ή κλείσιμο συνόρων. Η περίπτωση της Κορέας θεωρείται μοναδική και αυτό οφείλεται σε μια στρατηγική αντιμετώπισης που την ονομάσαμε ως «6T Strategy».

Διαφάνεια και Εμπιστοσύνη (Transparency & Trust)

Είναι οι βασικές αρχές της Κορέας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Εξαρχής η κυβέρνηση δημοσίευε όλες τις σχετικές πληροφορίες άμεσα, με διαφάνεια. Σε αυτό οφείλεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και η αυτόβουλη συμμετοχή τους στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης.

Δοκιμή, Ανίχνευση & Αγωγή (Test, Trace, & Treat)

Η Κορέα αναζήτησε μια στρατηγική για περιορισμό εξάπλωσης και γρήγορης αποκατάσταση της υγείας των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων εφαρμόζοντας μια επιθετική μέθοδο ελέγχου δειγμάτων από το γενικό πληθυσμό. Συνολικά διενεργήθηκαν έλεγχοι περίπου 490.000 δειγμάτων με ημερήσια δυναμικότητα 20.000 δειγμάτων, δηλαδή 1 προς 104 άτομα του πληθυσμού της χώρας. Σε αυτό βοήθησε η χρήση της πληροφορικής τεχνολογίας, όπως τα GPS, μέσω των οποίων οι αρχές ανιχνεύουν το ιστορικό μετακινήσεων των ατόμων με επιβεβαιωθέντα κρούσματα και τις επαφές τους με άλλα άτομα. Στις 8 Απριλίου, ημέρα που εγράφη το κείμενο αυτό, χάρη στην έγκαιρη ανίχνευση και την έμφαση στην εντατική θεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας παρέμενε σε χαμηλό επίπεδο (1.93%), και το ποσοστό πλήρως αναρρωσάντων βρισκόταν στο 65%.

Τεχνολογία (Technology)

Η τεχνολογία (καινοτομία) είναι το βασικό υπόβαθρο που στηρίζει τις αρχές και την στρατηγική της Κορέας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι μέθοδοι ελέγχου όπως ‘drive-thru’ για οδηγούς, ‘walk-thru’ για πεζούς που εξασφαλίζουν τους πιθανούς νοσούντες και το ιατρικό προσωπικό από την μετάδοση του ιού, αφού διαρκούν λιγότερα από 10 λεπτά, ή τα διαγνωστικά τεστ που φέρνουν αποτελέσματα εντός έξι ωρών, και οι mobile εφαρμογές (apps) αυτοελέγχου ή αυτο-απομόνωσης έχουν συμβάλει γενικότερα στην αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα η μέθοδος ‘drive-thru’ έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες, όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Η Φινλανδία μάλιστα ανέθεσε στην Κορέα έλεγχο 18.000 δειγμάτων.

Πρέπει να τονιστεί και το γεγονός ότι η Κορέα μοιράζεται την εμπειρία της με τη διεθνή κοινότητα. Οι τελευταίες τηλεδιασκέψεις, όπως η σύνοδος κορυφής των χωρών G20, η τακτική σύνοδος υπουργών Εξωτερικών 7 χωρών (Κορέα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία, Βιετνάμ), και η διασκέψεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Κορέας και της Γερμανίας ήταν από τα καλά παραδείγματα.

Η Ελλάδα επίσης αντιμετωπίζει τον πόλεμο υπό τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη με έγκαιρη προετοιμασία. Ο υπογράφων, ως κάτοικος της Αθήνας, ενθέρμως υποστηρίζει την ενιαία και συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και πιστεύει ακράδαντα ότι η Θεά Νίκη θα είναι με τους Έλληνες. Εξάλλου οι Έλληνες έχουν και τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού εντός του δευτέρου εξαμήνου εφέτος. Ελπίζω η εμπειρία της Κορέας να έχει μια χρησιμότητα στον ατελείωτο πόλεμο εναντίον των ιών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.


* Ο Soosuk Lim είναι πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα. Το άρθρο αυτό γράφτηκε ύστερα από αίτημα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη το οποίο συνεργάζεται στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και την πρεσβεία της στην Αθήνα στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος και των δράσεων του για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News