265
Ο Μπολσονάρο φόρεσε τελικά και αυτός προσταυτευτική μάσκα, καθώς ο κορονοϊός θερίζει και στη Βραζιλία | REUTERS/Adriano Machado

Εσπασε το φράγμα των 10.000 νεκρών η Βραζιλία – και έρχεται χειμώνας…

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2020, 09:06
Ο Μπολσονάρο φόρεσε τελικά και αυτός προσταυτευτική μάσκα, καθώς ο κορονοϊός θερίζει και στη Βραζιλία
|REUTERS/Adriano Machado

Εσπασε το φράγμα των 10.000 νεκρών η Βραζιλία – και έρχεται χειμώνας…

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2020, 09:06

Μέχρι πριν έναν μήνα ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, αυτός ο ακροδεξιός, ομοφοβικός και ρατσιστής λαϊκιστής που οι Βραζιλιάνοι εξέλεξαν για πρόεδρό τους, έλεγε ότι η χώρα του δεν κινδυνεύει από την Covid-19. Θεωρούσε, όπως και ο φίλος του ο Ντόναλντ Τραμπ, τον κορονοϊό κάτι σαν γρίπη ενώ από την άλλη υπερηφανευόταν ότι ο Βραζιλιάνοι έχουν αντοχή στις ασθένειες και στις κακουχίες, μαθημένοι από τη ζωή στις φαβέλες.

Φυσικά ο πρόεδρος αρνείτο να λάβει μέτρα για ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Το Σάββατο η Βραζιλία έσπασε το φράγμα των 10.000 νεκρών και των 150.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Βραζιλία είναι η χειρότερα πληττόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ υπάρχουν φόβοι για έξαρση της επιδημίας καθώς στο Νότιο Ημισφαίριο πλησιάζει ο χειμώνας.

Οι αρχές έχουν καταγράψει συνολικά 10.627 θανάτους και 155.939 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης της Covid-19, στοιχεία τα οποία, ωστόσο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, μπορεί να είναι 15 ή και 20 φορές υψηλότερα στην πραγματικότητα, καθώς η Βραζιλία πραγματοποιεί πολύ λίγα τεστ…

Με τον υψηλό ρυθμό εξέλιξης της Covid-19, η χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να αποτελέσει τον Ιούνιο το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Το Σάββατο το βράδυ καταγράφηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 730 επιπλέον θάνατοι, αριθμός κοντά στο ημερήσιο ρεκόρ που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα (751). Επιπλέον, επιβεβαιώθηκαν 10.701 νέα κρούσματα σε μία ημέρα.

Με το όριο των 10.000 νεκρών να έχει ξεπεραστεί, το Κογκρέσο «λόγω σεβασμού για το θάνατο 10.000 Βραζιλιάνων» κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν τους Βραζιλιάνους «να ακολουθούν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών» πριν από «μια οριστική επιστροφή στην κανονικότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...