486
Ο Νίκος Κοτζιάς μετρά πλέον τρεις παρεμβάσεις στην υπόθεση Καμμένου | SOOC

Νέο «μάθημα» περί απορρήτων από Κοτζιά

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 10:53
Ο Νίκος Κοτζιάς μετρά πλέον τρεις παρεμβάσεις στην υπόθεση Καμμένου
|SOOC

Νέο «μάθημα» περί απορρήτων από Κοτζιά

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 10:53

Για τρίτη φορά ο Νίκος Κοτζιάς παρεμβαίνει στην υπόθεση των αποκαλύψεων για την υπόθεση Καμμένου με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, μέσω επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών. Εν όψει της πολυαναμενόμενης συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός επανέρχεται στο θέμα της διαχείρισης απόρρητων εγγράφων, προειδοποιώντας εκ νέου όσους τυχόν έχουν στα χέρια τους ανάλογα έγγραφα.

Μετά την απειλή της τιμωρίας με 10ετή κάθειρξη όσων διακινούν και αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα και τις υπόνοιες περί χρηματισμού προσώπων που τα διακινούν, ο κ. Κοτζιάς παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη διαχείριση -και ειδικότερα τη διαδικασία αποχαρακτηρισμού- των εν λόγω εγγράφων, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην αντιπολίτευση.

Με την συγκεκριμένη ανακοίνωση ο υπουργός απαντά ουσιαστικά στο αίτημα αποχαρακτηρισμού ή τουλάχιστον πρόσβασης των βουλευτών στα σχετικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας έγγραφα, προκειμένου να έρθουν στο φως όλες οι πτυχές της.

Το ΥΠΕΞ, τονίζεται με νόημα στη σχετική ανακοίνωση, δεν αντιλαμβάνεται στου ισχυρισμούς όσων διατείνονται ότι η μη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων συνιστά αντιδημοκρατική μεθόδευση και παραπέμπει σε νόμους περί κατασκοπείας.

Παρέμβαση για το θέμα εν όψει της σύγκρουσης κορυφής στη Βουλή, έκανε και ο ί διος ο Πάνος Καμμένος μέσω Twitter. «Θερμά παρακαλώ όλα τα ελεύθερα μέσα και ιστολόγια να μεταδώσουν τη συζήτηση στη Βουλή για την πώληση πυρομαχικών στην ΣΑ, να μάθει ο Ελληνικός Λαός την ΑΛΗΘΕΙΑ. Ο πολιτικός βραχίονας της συμμορίας θα καταρρεύσει με συγκλονιστικές αποδείξεις»., έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Eθνικής Άμυνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πολλές ανακριβείς πληροφορίες από δήθεν γνώστες της διαδικασίας που διέπει τον χαρακτηρισμό και αποχαρακτηρισμό κρατικών εγγράφων. Συναφώς και προς αποφυγή περαιτέρω παρανοήσεων επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία:

1) Μόνος αρμόδιος για τον χαρακτηρισμό ενός εγγράφου ως απορρήτου είναι η εκδούσα αρχή.

2) Βασικό κριτήριο επιλογής της διαβάθμισης είναι η αξιολόγηση του περιεχομένου του εγγράφου, με γνώμονα την δυνητική βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει στα εθνικά συμφέροντα η τυχόν δημοσιοποίησή του. Εφόσον το έγγραφο διαβαθμιστεί, υπόκειται στους περιορισμούς του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας.

3) Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών, προβλέπεται ότι “επιτρέπεται ο κατ’ εξαίρεσιν αποχαρακτηρισμός ενός εγγράφου, εφόσον συντρέχουν λόγοι υπηρεσιακού ή υπέρτερου εθνικού συμφέροντος. Ο αποχαρακτηρισμός ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής αποχαρακτηρισμού, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών”. Συνεπώς, η ερμηνεία του περιεχομένου και ο αυθαίρετος “χαρακτηρισμός” ενός κρατικού εγγράφου από αναρμόδιους που εμφανίζονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ασφαλώς και δεν υποκαθιστά την προβλεπόμενη δια του νόμου διαδικασία αποχαρακτηρισμού του.

Τα ανωτέρω δεν είναι παρά μια αναφορά στην κείμενη νομοθεσία. Δεν αντιλαμβανόμαστε συνεπώς τους ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων που διατείνονται ότι η μη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων συνιστά αντιδημοκρατική μεθόδευση και παραπέμπει σε νόμους περί κατασκοπείας.

Αν οι κύκλοι αυτοί θεωρούν ότι η εφαρμογή των νόμων του Ελληνικού Κράτους απειλεί τη δημοκρατία, τότε αντί να κατηγορούν το Υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται και εφαρμόζει τους νόμους του Ελληνικού Κράτους θα πρέπει να ζητήσουν αλλαγή του νόμου και να εξηγήσουν για ποιο λόγο και προς τι τον ψήφισαν οι ίδιοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...