307
Η ζώνη αποκλεισμού γύρω από τα ηφαίστεια έχει φτάσει τα 10 χιλιόμετρα | REUTERS/Johannes P. Christo

Ινδονησία: «Βρυχάται» το Αγκούνγκ, 100.000 οι «εκτοπισμένοι» του ηφαιστείου

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 08:01
Η ζώνη αποκλεισμού γύρω από τα ηφαίστεια έχει φτάσει τα 10 χιλιόμετρα
|REUTERS/Johannes P. Christo

Ινδονησία: «Βρυχάται» το Αγκούνγκ, 100.000 οι «εκτοπισμένοι» του ηφαιστείου

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 08:01

Στο μέγιστο επίπεδο ανέβηκε ο συναγερμός λόγω της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και της έκλυσης τέφρας και καπνού στο όρος Αγκούνγκ, στο Μπαλί της Ινδονησίας

Οι Αρχές φοβούνται ότι επίκειται άμεσα ηφαιστειακή έκρηξη καθώς καταγράφονται συνεχείς δονήσεις.

Το ηφαίστειο «ξύπνησε» τον Οκτώβριο εκτοξεύοντας τέφρα και καπνό που έφθασε σε ύψος άνω των 4 χιλιομέτρων. Η λάβα που εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου είναι περισσότερο ορατή τη νύχτα και αυτό υποδεικνύει πως «μια μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να είναι άμεσα επικείμενη».

Η ζώνη αποκλεισμού γύρω από το ηφαίστειο, που απέχει 75 χιλιόμετρα από το τουριστικό θέρετρο Κούτα, επεκτάθηκε στα 10 χιλιόμετρα και οι Αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους που ζουν μέσα σε αυτή να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι περί τους 100.000 κάτοικοι της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς αναμένεται άμεσα ηφαιστειακή έκρηξη. Ήδη έχουν απομακρυνθεί περίπου οι 40.000 κάτοικοι που ζουν στην περιοχή 8-10 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου.

«Δεν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι ακόμη. Υπάρχουν κάποιοι που εκτρέφουν ζώα και δεν έχουν μεταφέρει ακόμη τα ζώα τους. Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως είναι ασφαλείς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών. Τόνισε ότι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να φύγει, αλλά δεν μπορούν να τον εξαναγκάσουν.

Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί λόγω της ύπαρξης ποταμών λάσπης και βράχων που κυλούν με μεγάλη ταχύτητα από το βουνό .

Το Ντενπάσαρ, το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μπαλί—ενός από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο—έχει κλείσει. Την Κυριακή ο καπνός και η τέφρα έφθασαν σε ύψος 4.000 μέτρων και προκάλεσαν την ακύρωση 15 πτήσεων.

Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη στο Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους.

Πάνω από 120 ηφαίστεια είναι ενεργά στην Ινδονησία, η οποία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...