309
| Shutterstock/Eurostat

Νέο άλμα του πληθωρισμού: Εκτινάχθηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 13:35
|Shutterstock/Eurostat

Νέο άλμα του πληθωρισμού: Εκτινάχθηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 13:35

Σε βόμβα για τους προϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών εξελίσσεται ο πληθωρισμός, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι πρόκειται για φαινόμενο παροδικό.

Την Τετάρτη, η Eurostat δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις της για την αύξηση των τιμών καταναλωτή στις χώρες της ευρωζώνης τον μήνα Ιανουάριο, με την Ελλάδα να καταγράφει πληθωρισμό 5,5%, έναντι αύξησης 4,4% τον περασμένο Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2021, η Ελλάδα κατέγραφε αρνητικό πληθωρισμό -2,4%.

Τα στοιχεία της Eurostat ακολουθούν την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος την Τρίτη, μιλώντας στον Real FM, αποκάλυψε ότι το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ύψος του πληθωρισμού το 2022, στο 1,5% με 2% –από 1% που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο πληθωρισμός εκτιμάται να κινηθεί στα επίπεδα του 5% για να αρχίσει να καταγράφεται σταδιακή αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες του έτους.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,1%, ενώ τρομακτικά είναι τα στοιχεία για τη Λιθουανία (12,2% από 10,7% τον Δεκέμβριο) και για την Εσθονία (11,7% τον Ιανουάριο από 12% τον Δεκέμβριο). Συγκριτικά χαμηλά διατηρείται ο πληθωρισμός στη Γαλλία (3,3%), στην Πορτογαλία και στη Φινλανδία (3,4%) και στη Μάλτα (3,8%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 5,1% από (5,7% τον Δεκέμβριο και 6% τον Νοέμβριο). Η Ιταλία σημειώνει αντίστοιχες επιδόσεις με την Ελλάδα καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,3% (από 4,2% τον Δεκέμβριο).

Εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (28,6% σε σύγκριση με 25,9% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (3,6% σε σύγκριση με 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερή σε σχέση με τον Δεκέμβριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,3% σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...