455
O Νίκος Φίλης στη Βουλή (φωτογραφία αρχείου) | InTimeNews

Νέες βολές Φίλη: «Τα αντίμετρα δεν αφορούν όσους πλήττονται»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2018, 19:04
O Νίκος Φίλης στη Βουλή (φωτογραφία αρχείου)
|InTimeNews

Νέες βολές Φίλη: «Τα αντίμετρα δεν αφορούν όσους πλήττονται»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2018, 19:04

Από το βήμα της Βουλής επέλεξε αυτή τη φορά να ρίξει τις βολές του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, και να επισημάνει -αναφορικά με το νέο πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής- πως η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί πολλά χρόνια ακόμα.

Ο κ. Φίλης κατέρριψε ακόμη μία φορά το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περί καθαρής εξόδου, ενώ η ομιλία του έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με όσα νωρίτερα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει τη «λιτότητα» καθώς προωθούνται μέτρα περαιτέρω μείωσης εισοδημάτων (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, κ.ά.), ενώ τόνισε ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν όσους πραγματικά πλήττονται. Αφησε αιχμές λέγοντας ότι οι όποιες φοροελαφρύνσεις που θα φέρει η σημερινή κυβέρνηση θα αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι «τους μικρούς που έχουμε τσακίσει», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «θα υπάρξουν 70 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση για τα κανάλια, θα υπάρξει όμως και μια μείωση φορολογίας στους ιδιοκτήτες που είναι μεγαλύτερη από τα 70 εκατ. ευρώ». Αναφορικά δε με το υπερταμείο και τον τρόπο λειτουργία του είπε ότι «συνιστά επισφράγιση του ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους».

«Συνεχίζεται η λιτότητα. Αφού συνεχίζεται, ας τη ζυγίσουμε» ανέφερε ο ίδιος ξεκινώντας την τοποθέτησή του, για να εξηγήσει: «Συνεχίζεται η λιτότητα καθώς έχουμε μείωση συντάξεων και μισθών μέσω της μείωσης του αφορλόγητου. Υπάρχουν αντίμετρα που αφορούν άλλους και όχι αυτούς που θα χάσουν τη σύνταξη και από το αφορολόγητο».

Ο κ. Φίλης είπε ότι «τα πλεονάσματα του 3,5% και έως το 2022 θα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν στο εξωτερικό για την αποπληρωμή των δανείων. Πρόκειται για αφαίρεση ποσού που παράγεται στη χώρα μας και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Αρα, έχουμε και άλλη πηγή ύφεσης», ενώ κριτική άσκησε και για τα ασθενικά προγράμματα επενδύσεων.

«Χωρίς ρύθμιση χρέους –όχι παράταση– είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες επένδυσες στη χώρα μας. Βεβαίως, υπάρχει η φορολογία. Ακούω ότι πρέπει να μειωθεί στις επιχειρήσεις. Ποιες; Στις μεγάλες ή στις μικρές;» είπε σε άλλο σημείο, για να υποστηρίξει ότι οι όποιες μειώσεις πρέπει να κατευθυνθούν στον ΦΠΑ που θα ελαφρύνει όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. «Μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη όταν μειώνουμε τους συντελεστές στις μεγάλες επιχειρήσεις από 29% σε 26% και τσακίζουμε τους μικρούς;» είπε ο ίδιος. Σχετικά με το υπερταμείο κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει την ψευδολογία, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία παρά διαφορές. «Το υπερταμείο συνιστά επισφράγιση του ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Ενα μέρος πάει σε αξιοποίηση και άλλο για ξεπούλημα. Μας επιβάλλεται η επιλογή αυτή και καθιστά τη χώρα αποικία χρέους. Πρέπει σε μια σύντομη πιο σύντομη προοπτική να καταρρίψουμε αυτή την πραγματικότητα. Θα είχα κι άλλα να πω αλλά θα τα πω στην ολομέλεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...