290
Το σήμα της Airbnb μπροστά στη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου | Reuters

Νέα νίκη του Παρισιού κατά του Airbnb

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 19:40
Το σήμα της Airbnb μπροστά στη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου
|Reuters

Νέα νίκη του Παρισιού κατά του Airbnb

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 19:40

Νέα νίκη για το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πόλες στη μάχη κατά του Airbnb σήμανε η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που δικαίωσε τη γαλλική πρωτεύουσα, στη διαμάχη της με την εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα της δημοτικής αρχής να ελέγχει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Την απόφαση για τη συγκεκριμένη υπόθεση την ανέμεναν αρκετές πόλεις στην ΕΕ, που αναζητούν τρόπους να περιορίσουν νόμιμα τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επικύρωσε τον γαλλικό νόμο για τη ρύθμιση των μισθώσεων Airbnb. Αυτή η νίκη, που ανέμεναν πολλές μητροπόλεις, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την εποπτεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων και αποτελεί ένα βήμα για το δικαίωμα της στέγασης».

Η υπόθεση αφορούσε την κόντρα δύο οικοδεσποτών του Airbnb στο Παρίσι με τη δημοτική αρχή. Ο δήμος είχε επιβάλει στους δύο οικοδεσπότες πρόστιμο 15.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα, επειδή νοίκιασαν δικά τους διαμερίσματα στην πόλη, μέσω του Airbnb, χωρίς δημοτική άδεια.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε πως το Παρίσι είχε το δικαίωμα να υιοθετήσει ένα σύστημα αδειών για την επαγγελματική ενοικίαση των ακινήτων, προκειμένου να ελέγξει την αγορά ακινήτων και να αποφύγει προβλήματα στον στεγαστικό τομέα.

«Καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση που θα βοηθήσει να αποσαφηνιστούν οι κανόνες για τους οικοδεσπότες που έχουν δεύτερη κατοικία στο Παρίσι», δήλωσε εκπρόσωπος του Airbnb, που σημείωσε ότι η απόφαση δεν αφορά την πρώτη κατοικία, οπότε δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη γαλλική πρωτεύουσα καθώς οι περισσότερες μισθώσεις εκεί αφορούν πρώτες κατοικίες.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την έκκληση που απηύθυναν στην ΕΕ 22 ευρωπαϊκές πόλεις, προκειμένου να καταρτιστούν κανόνες που θα προστατεύουν τις τοπικές αγορές ακινήτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η Αν Ινταλγκό σχεδιάζει δημοψήφισμα με στόχο να απελευθερώσει διαμερίσματα που βρίσκονται στην πλατφόρμα για μακροχρόνια ενοικίαση σε κατοίκους του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...