264
Το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής επιταχύνεται, με τις απώλειες να υπολογίζονται πλέον σε τρισ. τόνους ετησίως. | REUTERS/Natalie Thomas

Ναι, η Γη «λιώνει» ταχέως!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 15:19
Το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής επιταχύνεται, με τις απώλειες να υπολογίζονται πλέον σε τρισ. τόνους ετησίως.
|REUTERS/Natalie Thomas

Ναι, η Γη «λιώνει» ταχέως!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 15:19

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι, ακόμα και εντός της επιστημονικής κοινότητας, που αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και απορρίπτουν ή υποβαθμίζουν τα αρνητικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών στον πλανήτη, όμως οι αριθμοί έρχονται κάθε φορά να τους διαψεύσουν. Ομάδα ερευνητών από βρετανικά πανεπιστήμια (Εδιμβούργου, Λιντς, UCL) μελέτησε δορυφορικά δεδομένα για περίπου 215.000 παγετώνες, καθώς και θαλάσσιους πάγους σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για την πρώτη ευρείας κλίμακας μελέτη απώλειας πάγων με χρήση δορυφορικών δεδομένων.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στο χρονικό διάστημα 1994-2017 υπήρξε απώλεια 28 τρισ. τόνων πάγων. Το στοιχείο που προκαλεί όχι απλώς προβληματισμό, αλλά πραγματικό σοκ, είναι ότι σύμφωνα με τη μελέτη ο ρυθμός αύξησης της τήξης των πάγων τα τελευταία 30 έτη ξεπερνάει το 57%! Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν οι περιοχές της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας ευθύνεται κυρίως για την τήξη των πάγων στην Αρκτική και τις ορεινές περιοχές του πλανήτη, ενώ για την τήξη των πάγων της Ανταρκτικής ευθύνεται κυρίως η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Το λιώσιμο των πάγων έχει πολυεπίπεδες αρνητικές συνέπειες. Ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, με κίνδυνο να πλημμυρίσουν νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι για κάθε 1 εκατοστό ανόδου της στάθμης της θάλασσας, περίπου 1 εκατ. κάτοικοι του πλανήτη θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Παράλληλα, το λιώσιμο των ορεινών παγετώνων αποστερεί από τις τοπικές κοινότητες πόσιμο νερό, καθώς και νερό για ύδρευση των καλλιεργειών. Το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες λιμού εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...