518
Ο Γουίλιαμ Μπερνς σε παλιότερη κατάθεσή του σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων | Al Drago/Pool via REUTERS

Γιατί πήγε κρυφά στο Κίεβο ο διευθυντής της CIA

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 13:04
Ο Γουίλιαμ Μπερνς σε παλιότερη κατάθεσή του σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων
|Al Drago/Pool via REUTERS

Γιατί πήγε κρυφά στο Κίεβο ο διευθυντής της CIA

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 13:04

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε υπό άκρα μυστικότητα στο Κίεβο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως αποκάλυψε η  Washington Post, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Μπερνς ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τις εκτιμήσεις της CIA για τα στρατιωτικά σχέδια της Ρωσίας στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του ουκρανού προέδρου και των συνεργατών του, την οποία διατύπωσαν στη σύσκεψη, ήταν η διάρκεια της στήριξης από τις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απειλούν να περιορίσουν κατά πολύ τη στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών προς το Κίεβο, που ήδη έχει φτάσει τα 26,7 δισ. δολάρια. Παράλληλα, τους ανησυχούν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ παρατηρείται μείωση του ποσοστού των αμερικανών ψηφοφόρων που δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των Ουκρανών.

Ο Μπερνς τόνισε την κρισιμότητα των μαχών αυτή την περίοδο, οι οποίες μαίνονται στο Μπαχμούτ, την ώρα που και οι δύο πλευρές σχεδιάζουν μεγάλες επιθέσεις την άνοιξη. Παραδέχθηκε επίσης στον Ζελένσκι και το επιτελείο του, ότι κάποια στιγμή, θα είναι δυσκολότερο για την Ουάσινγκτον να βοηθήσει το Κίεβο, σύμφωνα με τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας.

Ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του φαίνεται πως έμειναν με την εντύπωση ότι η στήριξη του Μπάιντεν προς την Ουκρανία παραμένει ισχυρή και ότι τα 45 δισ. δολάρια σε βοήθεια, τα οποία ενέκρινε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο, πριν την αλλαγή ηγεσίας στη Βουλή, θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τον Ιούλιο ή Αύγουστο. Δεν είναι όμως τόσο σίγουροι ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει νέο συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας, όπως είχε κάνει την άνοιξη του 2022.

Οι Ρεπουμπλικανοί βέβαια, παρουσιάζονται διχασμένοι στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία. Οι πιο «πολεμοχαρείς» είναι υπέρ, αλλά κάποιοι άλλοι, ζητούν επανεξέταση του ύψους της βοήθειας.

«Ο Μπερνς ταξίδεψε στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τους ουκρανούς ομολόγούς του και τον πρόεδρο Ζελένσκι και επιβεβαίωσε την συνεχιζόμενη στήριξή μας για την Ουκρανία, εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με την Post.

Το επιτελείο του Ζελένσκι εκτιμά ιδιαίτερα τον διευθυντή της CIA, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, καθώς ήταν αυτός που τους προειδοποίησε ορθώς τον Ιανουάριο του 2022 ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το αεροδρόμιο Αντόνοφ έξω από το Κίεβο, τις πρώτες ώρες της εισβολής, ώστε να έχουν μία βάση για να επιτεθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τον Ιανουάριο του 2022, ο Μπερνς είχε ταξιδέψει ο ίδιος στο Κίεβο για να ενημερώσει τους Ουκρανούς, βάσει πληροφοριών της CIA, οι οποίες αποδείχθηκαν σωστές: χάρη σε αυτές οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν προετοιμασμένες και απέκρουσαν την ρωσική επίθεση, διατηρώντας αλώβητο το Κίεβο.

Οι Ουκρανοί εκτιμούν τον Μπερνς και για κάτι ακόμα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα: αμφιβάλλει ότι οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν, σε αντίθεση με άλλους Δυτικούς που πιέζουν τον Ζελένσκι λέγοντας ότι η μόνη λύση για να τελειώσει ο πόλεμος είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι περισσότερες συγκρούσεις τελειώνουν με διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό απαιτεί σοβαρότητα από τους Ρώσους, την οποία δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Δεν θεωρούμε ότι οι Ρώσοι θέλουν στα αλήθεια να διαπραγματευτούν σε αυτή τη χρονική στιγμή», είχε δηλώσει ο Μπερνς τον περασμένο μήνα στο PBS, το αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News