438
Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι σε συναυλία του στο Λος Αντζελες, το 2012 | REUTERS/Mario Anzuoni

Πέθανε στα 81 του ο Ντέιβιντ Κρόσμπι, ο θρύλος της φολκ-ροκ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 10:19
Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι σε συναυλία του στο Λος Αντζελες, το 2012
|REUTERS/Mario Anzuoni

Πέθανε στα 81 του ο Ντέιβιντ Κρόσμπι, ο θρύλος της φολκ-ροκ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 10:19

Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι, από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της ροκ τα χρόνια του 1960 και του 1970, ο οποίος εντάχθηκε στο Rock & Roll Hall of Fame με δυο θρυλικά συγκροτήματα, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο συγκροτημάτων που λατρεύτηκαν από γενιές μουσικόφιλων, των Byrds (κάντρι, φολκ-ροκ) και των Crosby, Stills & Nash, των μετέπειτα Crosby, Stills, Nash & Young, θρύλων της γενιάς του Γούντστοκ.

«Με βαθιά θλίψη έμαθα πως έφυγε ο φίλος μου Ντέιβιντ Κρόσμπι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκρέιαμ Νας, συνεργάτης του επί χρόνια, με τον οποίο είχαν συγκρουστεί συχνά στο πλαίσιο της συνεργασίας τους. «Ξέρω πως ο κόσμος τείνει να επικεντρώνεται στο ότι συγκρουόμασταν κατά καιρούς, αλλά αυτό που μέτραγε πάντα περισσότερο για τον Ντέιβιντ και για μένα ήταν η αγνή χαρά της μουσικής που δημιουργούσαμε και η βαθιά φιλία που μοιραστήκαμε».

Η σύζυγος του Κρόσμπι γνωστοποίησε τον θάνατό του με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Variety. Δεν διευκρίνισε πότε πέθανε, ούτε την αιτία. Ηταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για χρόνια.

Ο Κρόσμπι ενσάρκωσε το ρητό «sex, drugs and rock ‘n’ roll» της γενιάς του. Το 2014, το περιοδικό Rolling Stone θα τον χαρακτήριζε «τον πιο απρόοπτο επιζήσασα της ροκ». Πέρα από την πολύχρονη τοξικομανία του, εξαιτίας της οποίας θα χρειαζόταν μεταμόσχευση ήπατος, την ταραχώδη ζωή του σημάδεψαν σοβαρό τροχαίο με μοτοσικλέτα, ο θάνατος μιας από τις συντρόφους του σε άλλο τροχαίο, οι μάχες του με την ηπατίτιδα και τον διαβήτη.

Από αριστερά: Ο Στίβεν Στιλς, ο Γκρέιαμ Νας, ο Ντέιβιντ Κρόσμπ και ο Νιλ Γιανγκ, στο Ντιτρόιτ το 2000, όπου έπαιξαν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά από το 1974 – AFP PHOTO/Jeff KOWALSKY

Ο Κρόσμπι ήταν πατέρας έξι παιδιών. Ηταν δωρητής σπέρματος για δύο από αυτά, τα οποία γέννησε η σύντροφος της τραγουδίστριας της ροκ, Μελίσα Εθεριτζ. Αλλο ένα από τα παιδιά του υιοθετήθηκε και γνώρισε τον πραγματικό του πατέρα όταν έγινε 30 χρόνων. Ηταν ο Τζέιμς Ρέιμοντ, ο οποίος έγινε αργότερα συνεργάτης του.

«Θα μου λείψεις, φίλε μου», είπε η Μελίσα Εθεριτζ αποχαιρετώντας τον Ντέιβιντ Κρόσμπι στα social media.

Αναφερόμενος στα χρόνια του ’60 και στην ταραχώδη ζωή του, ο Κρόσμπι δήλωνε στο περιοδικό Time το 2006 ότι «είχαμε δίκιο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα, είχαμε δίκιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαμε δίκιο για τον πόλεμο και για την ειρήνη. Αλλά δεν ξέραμε την τύφλα μας για τα ναρκωτικά, κι αυτό μας κόστισε πάρα πολύ ακριβά».

Γεννημένος στις 14 Αυγούστου του 1941 στο Λος Αντζελες, ο Ντέιβιντ Κρόσμπι ήταν γιος νεοϋορκέζου κινηματογραφιστή που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα το 1952. Η μητέρα του ήταν εκείνη που τον μύησε στη φολκ και στην κλασική μουσική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...