781
Στιγμιότυπο από τις τελευταίες προπονήσεις του Αντετοκούνμπο λίγο πριν από την επανέναρξη της σεζόν | Twitter/Giannis Ugo Antetokounmpo

MVP πάλι ο Giannis; Το ΝΒΑ ψηφίζει…

Sportscaster Sportscaster 22 Ιουλίου 2020, 14:15
Στιγμιότυπο από τις τελευταίες προπονήσεις του Αντετοκούνμπο λίγο πριν από την επανέναρξη της σεζόν
|Twitter/Giannis Ugo Antetokounmpo

MVP πάλι ο Giannis; Το ΝΒΑ ψηφίζει…

Sportscaster Sportscaster 22 Ιουλίου 2020, 14:15

Είναι μια αλλόκοτη χρονιά για τα σπορ, η εφετινή, και το ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στην αντικανονικότητα που υπαγόρευσε η πανδημία της Covid-19. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε, η ανάδειξη του πολυτιμότερου παίκτη (MVP) του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ δεν θα περιμένει το τέλος της regular season. Θα γίνει με βάση τις επιδόσεις των παικτών και τα αποτελέσματα των ομάδων έως τις 11 Μαρτίου, δηλαδή τη μέρα που ο φόβος του κορονοϊού διέκοψε, βιαίως, την αγωνιστική δράση. Το σχετικό media voting άρχισε, ήδη, και θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιουλίου. Τίποτα απ’ όσα θα συμβούν στο Ορλάντο, μετά την επανεκκίνηση του ΝΒΑ (30 Ιουλίου), δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν στη διάρκεια των πλέι-οφ.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τόσο το καλύτερο. Μέχρι τη διακοπή, οι αριθμοί του ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακοί. Σε 57 ματς (από τα 65 των Μιλγουόκι Μπακς) που αγωνίστηκε, και σε 31 λεπτά συμμετοχής, είχε, κατά μέσον όρο, 29,6 πόντους, 13,7 ριμπάουντ, 5,8 ασίστ, ένα κλέψιμο, μία τάπα και 3,7 λάθη. Ο μεγάλος του αντίπαλος για το βραβείο, ΛεΜπρόν Τζέιμς, στο επίμαχο χρονικό διάστημα κατέγραψε 25,7 πόντους, 7,9 ριμπάουντ και 10,6 ασίστ. Επιπλέον, όταν το ΝΒΑ… κατέβασε τα ρολά, οι Μπακς βρίσκονταν στο Νο 1 της κατάταξης, με 53 νίκες και 12 ήττες.

Ο «Greek Freak» οδεύει ολοταχώς προς έναν πραγματικό άθλο: να κερδίσει τον τίτλο του MVP για δεύτερη διαδοχική σεζόν, προτού κλείσει τα 26 του χρόνια (στις 6 του προσεχούς Δεκεμβρίου). Μόνο δύο θρύλοι του μπάσκετ έχουν κατορθώσει κάτι τέτοιο στα χρονικά του ΝΒΑ: ο ΛεΜπρον Τζέιμς το 2009-2010 (στα 25 του) και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ το 1971-1972 (στα 24). Αν τα καταφέρει, ο έλληνας σούπερ-σταρ θα γίνει μόλις ο τρίτος ξένος (που δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ) με δύο κατακτήσεις, μετά τον Τιμ Ντάνκαν και τον Στιβ Νας.

Γιατί όχι; Στην έβδομη σεζόν του στο ΝΒΑ ο Giannis είναι καλύτερος από κάθε προηγούμενη, έχει βελτιώσει και το μακρινό του σουτ (30,65% στα τρίποντα), που θεωρείται η «αχίλλειος πτέρνα» του, ενώ επιδρά όσο κανείς άλλος στη λειτουργία της ομάδας του, που είναι πρώτη. Το πιστοποιεί και ο προπονητής του στους Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ: «Ο Γιάννης έχει κάνει παραπάνω από αρκετά πράγματα για να αξίζει το back-to-back βραβείο του MVP. Οσα κάνει για εμάς και στις δύο πλευρές του παρκέ, όσα μας δίνει κάθε βράδυ, ο τρόπος με τον οποίο θέτει τον πήχη για όλους, η κουλτούρα και η εργατικότητά του, το πώς συμπεριφέρεται ως συμπαίκτης… Δεν είναι εγωιστής, τα κάνει όλα. Αυτό σημαίνει να είσαι MVP».

Δεν τα λένε μόνον οι «δικοί του». Σε μια εσωτερική ψηφοφορία για τα ατομικά βραβεία της σεζόν, 17 από τους 20 δημοσιογράφους και αναλυτές του ESPN που συμμετείχαν, αποφάνθηκαν ότι ο Giannis αξίζει να επαναλάβει τον περυσινό του θρίαμβο και να ανακηρυχθεί ως ο MVP της κανονικής περιόδου. Μόνον τρεις από αυτούς έδωσαν την προτίμησή τους στον ΛεΜπρόν. Στην ίδια ψηφοφορία ο «Greek Freak» αναδείχθηκε και κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς, μπροστά από τον Αντονι Ντέιβις, τον Μπαμ Αντεμπάγιο και τον Ρούντι Γκομπέρ. Εχει βάλει πλώρη και γι’ αυτό το βραβείο. Εάν τα πάρει και τα δύο (του MVP και του καλύτερου αμυντικού) την ίδια σεζόν, θα πρόκειται για έναν άθλο που μόνον ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Χακίμ Αμπντούλ Ολάζουον έχουν πετύχει στο παρελθόν.

Υπέρ του Αντετοκούνμπο (για MVP) ποντάρει και ο Σκότι Πίπεν, ο θρυλικός συμπαίκτης του Τζόρνταν στους Σικάγο Μπουλς, παρά το γεγονός ότι δεν θεωρεί τους Μπακς ικανούς να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Εξήγησε στο ESPN: «Πιστεύω πως ο Γιάννης βελτιώνεται διαρκώς, βρίσκεται καθ’ οδόν προς το δεύτερο βραβείο του ως MVP, όμως δεν έχει δεύτερο παίκτη δίπλα του για να κερδίσει τον τίτλο. Οι Μπακς μπορούν να βγουν πρώτοι στην Ανατολή, επειδή εκεί ο ανταγωνισμός είναι χαμηλότερος, αλλά όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ομάδες όπως οι Λέικερς του ΛεΜπρον, ή οι Κλίπερς, θα πιεστούν…».

Ο ίδιος ο Giannis, αν ήταν στο χέρι του, θα προτιμούσε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, από έναν, ακόμη, τίτλο MVP. Το ξεκαθάρισε σε όλα τα αμερικανικά media που του ζήτησαν ένα σχόλιο: «Πολλοί θα μιλούν για τον MVP και το συγκεκριμένο βραβείο. Αλλά, δεν είναι αυτός ο βασικός μου στόχος. Θέλω να γίνω καλύτερος, να κερδίσουμε πολλά παιχνίδια και, στο τέλος, να φτάσουμε στο μεγάλο τρόπαιο, το οποίο οι Μπακς κατέκτησαν για τελευταία φορά το 1971».

Βιάζεται; Ισως. Κοτζάμ Μάικλ Τζόρνταν, αλλά και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, έγιναν πρωταθλητές στα 28 τους. Ωστόσο, ο Αντετοκούνμπο έχει δίκιο: το step-up, που λένε οι Αμερικανοί, το βήμα παραπάνω, είναι να κατακτήσει τον τίτλο του ΝΒΑ. Κι αν το πετύχει με τους διαχρονικά μικρομεσαίους Μπακς, κανενός προηγούμενου «βασιλιά» το στέμμα δεν θα έχει λάμψει όσο το δικό του. Και κανενός άλλου παίκτη το συμβόλαιο δεν θα αναγράφει δίπλα στη λέξη «αποδοχές» το αστρονομικό ποσό των 254 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...