962
Η Αλεξαντρόβσκαγια με τον παρτενέρ της, τον Αυστραλό Χάρλεϊ Γουίντσορ | Reuters

Αυτοκτόνησε «αγαπώντας» η 20χρονη πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2020, 22:48
Η Αλεξαντρόβσκαγια με τον παρτενέρ της, τον Αυστραλό Χάρλεϊ Γουίντσορ
|Reuters

Αυτοκτόνησε «αγαπώντας» η 20χρονη πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2020, 22:48

Έπασχε από κατάθλιψη, ενώ πρόσφατα είχε διαγνωστεί και με επιληψία.

Και δίπλα σε όλα αυτά, μπορεί να έπαιξε ρόλο και η πίεση του πρωταθλητισμού που της είχε φορτωθεί στην πλάτη εξ απαλών ονύχων, από τότε που ήταν έφηβη ακόμη.

Και η Εκατερίνα Αλεξαντρόφσκαγια δεν άντεξε.

«Έσπασε».

Και έκανε το απονενοημένο διάβημα.

Η 20χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια έδωσε τέλος στη ζωή της το περασμένο σαββατοκύριακο, πηδώντας από το παράθυρο του διαμερίσματός της, στον έκτο όροφο μιας μοσχοβίτικης πολυκατοικίας.

Η Εκατερίνα ή Κάτια, όπως ήταν γνωστή στους κύκλους του αθλήματος, προηγουμένως είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ενώ στο σαλόνι του σπιτιού της βρέθηκε ένα σημείωμα γραμμένο με τον γραφικό της χαρακτήρα που έγραφε την λέξη «Lyublyu» (Αγαπώ).

Ο προπονητής της, Αντρέι Χεκάλο, ανέφερε ότι η εκλιπούσα υπέφερε από κατάθλιψη, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο διαγνώστηκε με επιληψία και γι’ αυτό αποφάσισε να διακόψει την τόσο σύντομη αλλά σπουδαία καριέρα της.

Σπουδαία όντως, καθώς η Αλεξαντρόφσκαγια ήταν κοτζάμ πρωταθλήτρια κόσμου: με παρτενέρ τον Αυστραλό Χάρλεϊ Γουίντσορ το 2017 είχε κατακτήσει την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων ενώ μετείχε και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ, καταλαμβάνοντας τη 18η θέση.

Ο Γουίντσορ, μάλιστα, έγινε ο πρώτος Αβορίγινας αθλητής που μετείχε σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η στενή σχέση της με την Αυστραλία – διατηρούσε πέραν της ρωσικής και την αυστραλιανή υπηκοότητα – την οδήγησε να αναδειχθεί (μαζί με τον Γουίντσορ) δύο φορές πρωταθλήτρια της χώρας στην κατηγορία των ζευγαριών.

Ο συγκλονισμένος Χεκάλο, μιλώντας στην ιστοσελίδα iz.ru ανέφερε ότι: «Τελευταία φορά που προπονήθηκε φέτος ήταν στις 10 Ιανουαρίου. Έπειτα είχε μια κρίση επιληψίας. Ήταν πριν το Πρωτάθλημα των τεσσάρων ηπείρων, όπου η Κάτια και ο Χάρλεϊ ήθελαν να τα πάνε καλά. Η Κάτια δεν ξαναήρθε για προπόνηση. Προσπάθησα να την πείσω να συνεχίσει. Η Κάτια ήταν ένα πολύ έξυπνο κορίτσι, δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσε να φοιτήσει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Αν ήθελε θα τα κατάφερνε, όλα ήταν σε τάξη στο κεφάλι της».

«Ήταν άφοβη. Ήταν σαν ένα ψάρι στο νερό», κατέληξε ο προπονητής της.

Ο Ιαν Τσέστερμαν, επικεφαλής της Ολυμπιακής ομάδας της Αυστραλίας στην Πιονγκτσάνγκ, είπε: «Η Kάτια ήταν ένα ζωντανό και ταλαντούχο άτομο και μια απίστευτη αθλήτρια».

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η Αλεξαντρόφσκαγια, λίγο πριν τον θάνατό της συμβουλεύτηκε έναν ψυχολόγο.

Το περασμένο Σάββατο το βράδυ όμως επέστρεψε στο σπίτι της έχοντας προηγουμένως καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε έξοδό της αλλά και στο σπίτι της και την άλλη μέρα το πρωί βρέθηκε νεκρή.

Γεννημένη την 1η Ιανουαρίου του 2000, η Αλεξαντρόφσκαγια δέχθηκε το «χτύπημα» της μοίρας σε ηλικία 15 ετών, όταν «έχασε» τον πατέρα της.

Οι πρώτοι της προπονητές, η Γκαλίνα και ο Αντρέι Πατσίν, την έφεραν σε επαφή με τον Γουίντσορ και οι δυο τους έγιναν αθλητικό δίδυμο.

Μετακόμισε μόνιμα στο Σίδνεϊ και πήγαινε στην ιδιαίτερη πατρίδα της μόνο για διακοπές και για να δει τους συγγενείς και τους φίλους της.

Τελικά πήρε την αυστραλιανή υπηκοότητα τον Οκτώβριο του 2017 και κατάφερε να γράψει την δική της αθλητική ιστορία μέσα σε μόλις δυο χρόνια.

Με ανακοίνωση της, η Διεθνής Ένωση Πατινάζ δήλωσε σοκαρισμένη και εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για το χαμό της.

Αλλά και ο πρώην παρτενέρ της δημοσίευσε στα social media μια φωτογραφία τους μαζί συνοδευόμενη από μερικά λόγια αγάπης προς το πρόσωπό της.

«Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν πώς νιώθω τώρα, είμαι συντετριμμένος για τη θλιβερό και ξαφνικό χαμό της Κάτια. Όσα πετύχαμε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας είναι κάτι που δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω και θα κρατήσω πάντα κοντά στην καρδιά μου», κατέληξε ο νεαρός αθλητής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...